« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
SVI ZA SVE

U akciji "Želim život" prikupljeno preko 450.000 kuna

GALERIJA: Koncertom se Zaklada Ana Rukavina zahvalila svim dobročiniteljima koji pomažu njen rad i pružaju podršku i nadu u život oboljelima od hematoloških bolesti

Koncert na Trgu bana Jelačića za Zakladu Ana Rukavina
Koncert na Trgu bana Jelačića za Zakladu Ana Rukavina (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

Želim život

,

Ana Rukavina

,

koncert

,

Božić

Peti humanitarni božićni koncert "Želim život" održan je večeras na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u organizaciji Zaklade Ana Rukavina, na kojem je pozivima građana i uplatama prikupljeno više od 450.000 kuna za proširenje Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i matičnih stanica. Na koncertu su nastupile brojne estradne zvijezde, a tim događajem kulminirala je humanitarna akcija koja je počela početkom prosinca otvaranjem humanitarnog telefona 060 9000 na koji građani pozivom do 31. ožujka iduće godine mogu darovati 6,15 kuna.

Tijekom koncerta, koji je izravno prenosio HTV, bio je organiziran i pozivni centar, gdje su se na pozive građana javljali novinari i poznate osobe iz političkog, gospodarskog, zabavnog i sportskog života. Akciju su poduprli i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Premijerka Kosor je istaknula kako je Ana Rukavina postala simbol ljubavi za životom. Akcija je okupila sve nas oko temeljne Anine ideje, kazala je Kosor te najavila da će Vlada RH Zakladi uplatiti 200.000 kuna.

Koncertom se Zaklada zahvalila svim dobročiniteljima koji pomažu njen rad i pružaju podršku i nadu u život oboljelima od hematoloških bolesti. U Registru potencijalnih darivatelja koštane srži trenutno se nalazi 33.031 darivatelj, od čega je 20.275 tipiziranih. Zaklada je osim registra darivatelja matičnih stanica, osnovala i javnu banku krvi iz pupkovine u kojoj je pohranjeno oko 3.000 uzroka krvi. Medicinski ravnatelj Zaklade dr. Mirando Mrsić rekao je kako hrvatski registar po broju uzoraka spada u srednje velike te je u protekle dvije godine, otkada registar funkcionira, bilo šest donacija matičnih stanica. Registar je dio svjetskog registra, a od nedavno i američkog registra matičnih stanica.

Zaklada Ana Rukavina nosi ime mlade žene i novinarke Vjesnika koja je tijekom liječenja od leukemije svojim pismom "Želim život" dirnula javnost. Kako bi se Ani pomoglo u nabavci skupih lijekova tada je pokrenuta istoimena akcija kojoj se odazvao velik broj ljudi. Nakon smrti Ane Rukavine prije četiri godine njezina poruka "Želim život" potaknula je mnoge na razmišljanje i o drugima koji se liječe i koji trebaju pomoć. (hina/metro-portal)

21.12.2010. 23:50:05
Novi komentar
nužno
nužno