« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BENEDIKT XVI:

Tvrdnja da celibat potiče pedofiliju je glupost

Nakon niza skandala koji u zadnje vrijeme potresaju Crkvu Papa je osjetio potrebu istaknuti vrijednost svetosti celibata

(Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

crkva pedofilija

,

celibat

Papa Benedikt XVI. u petak je ponovno govorio o "svetosti" svećeničkog celibata, u trenutku kada se o tom pitanju vodi rasprava nakon niza pedofilskih skandala koji potresaju Crkvu.

Celibat je "znak posvemašnje posvećenosti Bogu i Božjem poslanju", izraz darivanja sebe Bogu i drugima", rekao je Papa primajući u audijenciju sedamstotinjak sudionika teološkog skupa pod nazivom "Vjernost Krista, vjernost svećenika".

Benedikt XVI. je htio ponovo istaknuti "vrijednost svetog celibata koji je u latinskoj Crkvi karizma nužna za svećeničko ređenje, a veoma se štuje u istočnim Crkvama".

Te izjave dolaze u času kada se nakon niza pedofilskih skandala koji zadnjih tjedana potresaju Katoličku crkvu u Europi, ponovno povela rasprava o svećeničkom celibatu.

U petak je nadbiskup Salzburga msgr. Alois Kothgasser izjavio da Crkva treba razmisliti o mogućoj reformi tog pravila, jer su se "vremena i društvo promijenili".

Biskup Regensburga Gerhard Ludwig Mueller u čijoj je biskupiji izbio skandal zbog nekoliko slučajeva pedofilije u glasovitu crkvenom zboru toga grada, rekao je da je pretpostavka kako je svećenički celibat kriv za pedofiliju među svećenicima "glupost". (hina/metro-portal)

12.03.2010. 18:59:30
Novi komentar
nužno
nužno