« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
BOMBE... PUČ...

Turski turizam doživio strahovit pad

Nedavni teroristički napadi i pokušaj državnog udara prijete uništenjem ove atraktivne turističke zemlje

Predivna turska ljetovališta ovog su ljeta poluprazna
Više o

Turska

,

turizam

,

vojni udar

,

Brexit

Turski turizam strahovito pati od serije nesretnih događaja koji su pogodili ovu zemlju. Tako je broj turista u pao u lipnju za 40 posto, što je najveći pad u protekle 22 godine.

Službeni podaci Ministarstva turizma pokazali su najveći pad turističke posjete Turskoj još od 1994. godine, što je rezultat nedavnog pokušaja državnog udara, straha od terorizma i sukoba sa Rusijom.

Tursku je u lipnju posjetilo samo 2,44 miijuna turista, a prethodni mjesec koji je držao rekord u padu posjećenosti bio je svibanj 2016. godine, kada je ovu zemlju posjetilo 35 posto manje stranih turista u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prvi problemi su počeli nakon obaranja ruskog aviona iznad Sirije prošle godine, a broj ruskih turista umanjio se za više od 87 posto u prvih šest mjeseci, uprkos tome što su ove dvije zemlje počele izglađivati odnose.

Turističke agencije su nakon Brexita, napada u Europi i pokušaja državnog udara zapale u velike probleme, jer je mnogo ljudi promijenilo planove za odmor zbog brige za vlastitu sigurnost.

Ne pate samo Turci od nedavnig događaja, naime britanska agencija Thomas Cook, i zrakoplovne tvrtke Air France i Lufthansa objavile su da su prilično pogođene nedavnim događajima u Europi.  

Tvrtka Thomas Cook bila je prisiljena promijeniti destinacije, tako da su umjesto u Tursku, Egipat i Tunis, svoje klijente slali na Kanarske otoke i Španjolsku koje su najviše profitirale od nedavnih događaja.

Uskoro će pokazatelji otkriti kako je situacija u Europi i Turskoj utjecala na turizam u Hrvatskoj, no ne treba se previše veseliti jer strah za vlastiti život globalno utječe na volju stanovništa za put na odmor daleko od doma. 

29.07.2016. 12:52:00
Novi komentar
nužno
nužno