« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
HMM

Angela Merkel i dalje podgrijava optimizam

Njemačka kancelarka je prekinula odmor kako bi se obratila javnosti i najavila mjere u borbi protiv terorističke prijetnje. Ipak, sve ih je više koji su se nadali da će od kancelarke - čuti nešto drugo

Angela Merkel i dalje vjeruje u sretan ishod
Angela Merkel i dalje vjeruje u sretan ishod (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

terorizam

Nakon što je prekinula odmor kako bi se obratila javnosti, njemačka kancelarka Merkel je prije svega osudila nedavne terorističke napade i u Njemačkoj i susjednoj Francuskoj koje smatra "potresnima, ali i deprimirajućima" jer su "prekršeni civilizacijski tabui." Ali i ovaj puta je upozorila kako je riječ o pojedincima, a čak i ako su nedjela učinile izbjeglice, optužuje ih kako time omalovažavaju i ovu zemlju, ljude koji su im tu pomogli, ali i druge izbjeglice.

"Mi smo suočeni s velikim testom izdržljivosti, i Njemačka i čitava Europa", izjavila je Merkel. "Ali mi ćemo savladati te izazove. Uspjet ćemo", ponovila je tvrdnju još iz listopada prošle godine kad je odlučila otvoriti vrata Njemačke za sve izbjeglice. I ovaj puta naglašava: "Ostajemo kod naših temeljnih načela" što znači kako je dostojanstvo svakog čovjeka na prvom mjestu. Progonjeni će dobiti azil, a izbjeglice zaštitu po načelima Ženevske konvencije.

Njemačka je u ratu

Ipak, izjavila je kako treba sada stvoriti ravnotežu između slobode i sigurnosti kako bi "mogli nastaviti živjeti životom kakvim sada živimo". Ali Njemačka je u ratu protiv terora ili "ako to hoćete, protiv 'Islamističke države'" ali je dodala i kako to ne znači rat protiv islama.

Najavila je i plan od devet točaka kako se Njemačka namjerava bolje suočiti sa ovim izazovima. Prvi se odnosi na rano otkrivanje prijetnji i s tim je povezana točka o formiranju središnjeg ureda u kojem će se sakupljati informacije a tu je i točka o boljoj povezanosti i suradnji tajnih službi. Isto tako se se želi unaprijediti komunikacija i na razini Europe.

Obećava i kako će Berlin, "gdje god će to biti potrebno", odobriti zapošljavanje novih službenika i nabavu bolje opreme kako bi se spriječili novi teroristički napadi. Kao posebna točka je istaknuto istraživanje islamističkog terora kako bi se formirala strategija za prevenciju takvih nedjela, ali onda su tu i točke koje su nešto konkretnije.

Makar je prekinula odmor da bi se obratila javnosti, već se čuju i glasni prigovori da se u ovim vremenima i prije trebala javiti - a i ovo "izdržat ćemo" bez radikalnih promjena politike, nije ono što neki žele čuti.

Njemačka će se založiti da u čitavoj Europi budu uvedene slične odredbe o posjedu oružja - navodno pištolj počinitelja iz Münchena potječe iz Slovačke gdje je tek malenom preinakom koja se lako mogla ukloniti, pretvoren u "dekoraciju". Ali i na nacionalnoj razini će se ubrzo otežati nabava vatrenog oružja. Isto tako, Njemačka će povećati napore da se brže i djelotvornije izbjeglice kojima je odbijen zahtjev za azil, budu protjerane u zemlje porijekla.

Isto tako, u borbi protiv terorističkih napada treba "pravovremeno" uvježbati suradnju policije i pripadnika njemačke vojske kako bi i Bundeswehr pomogao ako bi došlo do velikog terorističkog napada na sigurnost građana. Obzirom da je baš oko toga u Njemačkoj već bilo mnogo protivljenja i iz Bundeswehra i iz policije, kancelarka je upozorila da se takve zadaće moraju odvijati pod zapovjedništvom civilnih snaga.

Među pitanjima novinara kancelarki je i bilo, hoće li se i slijedeće godine kandidirati za kancelarku na što je odgovorila kako će to reći u pravom trenutku, ali "danas nije taj pravi trenutak." Dodala je i kako se i dalje zalaže za trgovinski sporazum EU sa SAD TTIP jer ga smatra "ispravnim i važnim", a na pitanje, da li se nekad probudila iz noćne more u pomisli da je američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka je odgovorila: "Ne."

29.07.2016. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno