« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
TERORIZAM

Turski specijalci ubili otmičara trajekta

Turski specijalci ubili su otmičara. za kojega sumnjaju da je kurdski militant, koji je na trajektu na sjeveru zemlje 12 sati držao 20 osoba kao taoce

Fotografija vijesti
Više o

Turska

,

otmica

,

Kurdi

,

trajekt

,

akcija spašavanja

Turske snage sigurnosti ubile su u subotu ujutro otmičara, vjeruje se kurdskog militanta, u akciji spašavanja 20 putnika koje je 12 sati držao kao taoce na trajektu u sjeverozapadnoj Turskoj, javlja Hina.

Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu izjavio je novinarima da je ubrzo nakon početka akcije napadač ubijen. "Bilo je jasno da je napadač član terorističke skupine", rekao je.

Napadač u dobi između 28 i 30 godina nosio je uređaj za aktiviranje eksploziva koji pirotehničari analiziraju. Ranije su mediji izvještavali da su trajekt otela petorica kurdskih militanata naoružanih eksplozivom.

U petak navečer turski komandosi su sa plovila obalne straže motrili na trajekt u Mramornom moru koji je ostao s malo goriva i usidrio se zapadno od Istanbula. Trajekt je plovio na kratkoj liniji između gradova Izmita i Karamursela. Prijatelji i rodbina otetih putnika čekali su vijesti u te dvije luke.

Ministar prometa Binali Yildirim je u glavnom gradu Ankari kazao da otmičar nije imao nikakve konkretne zahtjeve te da je samo tražio gorivo, hranu i piće.

Pola sata prije akcije sigurnosnih snaga na glavnoj paubi trajekta uočena je pojačana aktivnost. Na nejasnim televizijskim snimkama vidjela se osoba koja prolazi između redova praznih sjedala, a nekoliko osoba nosilo je jakne za spašavanje.

Hitna pomoć i policijske ekipe čekale su na kopnu u blizini. Yildirim je rekao da imaju informacije kako je za otmicu odgovorna Radnička stranka Kurdistana (PKK) koji se bori za kurdsku autonomiju na jugoistoku zemlje. PKK se za sada nije oglasio.

Otmice bi predstavljala promjenu taktike za PKK koja često napade turske snage sigurnosti, uglavnom na kurdskom jugoistoku. Kurdski ljevičari i islamski militanti aktivni su u Turskoj, a od 1984. kada je PKK uzeo oružje u ruke ubijeno je više od 40.000 ljudi.

12.11.2011. 08:54:03
Novi komentar
nužno
nužno