« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
IZBORNA TRGOVINA

Prisegnuli novi grčki premijer i vlada

Papademosu su na izboru čestitali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i pozvali ga na potpunu provedbu sporazuma s EU-om

Fotografija vijesti
Više o

George Papandreu

,

grčka kriza

,

kriza eurozone

,

Lucas Papademos

,

grčka vlada

Na svečanosti koju je predvodio atenski arhiepiskop Jeronim II., nekadašnji potpredsjednik Europske središnje banke Papademos položio je svečanu prisegu i preuzeo vođenje vlade sastavljene prije svega od pripadnika dviju najvećih grčkih stranaka koje su se o kriznoj koalicijskoj vladi uspjele dogovoriti tek nakon četiri dana žučnih rasprava, javlja Hina.

Venizelos (54), koji je zadržao i položaj dopredsjednika vlade, posljednjih je mjesec dana odigrao vrlo važnu ulogu dok se kriza u zemlji produbljivala.

Dimas (70) je potpredsjednik glavne oporbene stranke Nove demokracije koja se u nedjelju pridružila ideji o uspostavi koalicijske vlade nacionalnog jedinstva u cilju spašavanja Grčke, koja je na rubu propasti.

Papademus je preuzimajući dužnost iz ruku bivšeg premijera Georgea Papandreu kratko rekao: "S jedinstvom naroda, uspjet ćemo".

Najveća novost u novoj vladi, osim činjenice da je novi premijer osoba bez političkog iskustva, ulazak je u kabinet pripadnika stranke LAOS, što je prvi put od povratka demokraciji 1974. nakon vladavine vojne hunte, da se u vlasti nalazi krajnja desnica.

Tako je ministrom prometa imenovan 47-godišnji odvjetnik Makis Voridis, nekadašnji član desničarske mladeži, godinama blizak ultradesničarskom francuskom Nacionalnom frontu Jean-Marie Le Pena, a državni tajnik za razvoj i trgovačku mornaricu postao je Adonis Georgiadis, koji je sudjelovao u objavi jednog zastrašujućeg antisemitskog pamfleta.

U novoj je vladi manje ministara, ukupno 17, od kojih je 14 iz većinske socijalističke stranke koja je pobijedila na posljednjim izborima. Nova demokracija ima dva ministarstva - uz Dimasa, položaj ministra obrane dobio je Dimitris Avramopulos, a tu je i Voridis.

"Grčka ima vladu koja je rezultat političkog dogovora između triju stranaka, pri čemu je jasno da je bilo političke trgovine, pa sve sad ovisi o tome kako će ih premijer voditi", ocijenio je analitičar Kostas Paragopuk.

Papademosu su na izboru čestitali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i pozvali ga na potpunu provedbu sporazuma s EU-om dogovorenog 27. listopada.

11.11.2011. 21:15:00
Novi komentar
nužno
nužno