« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
EH, DA ...

Tuga u Havani, slavlje u Miamiju

Dugogodišnji kubanski čelnik Fidel Castro umro je u petak u 90. godini, a njegova je smrt izazvala oprečne reakcije - tugu u Havani i slavlje u Miamiju

Otišao je El Commandante
Otišao je El Commandante (Arhiva)
Više o

Fidel Castro

Castro je bio teško narušena zdravlja zbog bolesti crijeva - koja nije specificirana a ni on ni vlada nikad nisu rekli o čemu se točno radi - od koje je skoro umro 2006. godine. Svome je mlađem bratu Raulu formalno prenio vlast dvije godine kasnije.

U zelenoj vojnoj odori, kubanski predsjednik Raul Castro pojavio se na državnoj televiziji kako bi objavio bratovu smrt.

"Večeras u 22.29 umro je vođa kubanske revolucije Fidel Castro Ruz", kazao je ne navodeći uzrok smrti. "Idemo dalje, u pobjedu!", dodao je.

Građani Havane na ulicama su s tugom reagirali na vijesti o Castrovoj smrti, dok su se u Miamiju, gdje žive mnogi Kubanci koji su ondje našli egzil od komunističke vladavine, neki veselili trubeći iz automobila te lupajući loncima i poklopcima, prema izvješćima s društvenih mreža, prenosi Reuters.

Vrlo sam potresen. Štogod rekli, on je javna osoba koju je poštovao i volio cijeli svijet", rekao je havanski student Sariel Valdespino. Castrovo će tijelo biti kremirano, prema njegovoj želji. Njegov je brat rekao da će pojedinosti o pogrebu biti objavljene kasnije u subotu.

Fidel Castro na vlast je došao revolucijom 1959. i Kubom je vladao 49 godina, mješavinom karizme i čelične volje. Stvorio je jednostranačku državu i postao središnjom figurom Hladnog rata. SAD je demonizirao Castra i njegove saveznike ali mnogo ljevičari diljem svijeta divili su mu se, posebice socijalistički revolucionari u latinskoj Americi i Africi.

26.11.2016. 12:44:00
Novi komentar
nužno
nužno