« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
OPAKA BOLEST

Tuberkuloza godišnje odnese 70 tisuća dječjih života

Prema podacima WHO-a najmanje pola milijuna male djece svake godine oboli od tuberkuloze, a njih oko 70 tisuća je previše slabo da odoli bolesti

Više o

djeca

,

siromaštvo

,

WHO

,

tuberkuloza

Oko 70 tisuća djece umre svake godine u svijetu od tuberkuloze, bolesti čiji se simptomi kod djece često ne uoče, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizracija (SZO) koja poziva na bolju obuku medicinskog osoblja u ranoj detekciji bolesti te na bolju koordinaciju organizacija koje se bave sprječavanjem i liječenjem te bolesti posebno u siromašnim zemljama, javlja Hina.

Prema podacima SZO najmanje pola milijuna male djece svake godine oboli od tuberkuloze, a djeca mlađa od tri godine te ona koja pate od teške pothranjenosti ili su oslabljenog imuniteta izložena su većem riziku razvoja tuberkuloze.

"Tuberkuloza se često ne dijagnosticira kod djece od rođenja do 15-e godine života", ističe svjetska organizacija koja objašnjava da djeca zbog siromaštva nemaju pristupa sustavu zdravstvene zaštite, a oni koji pružaju medicinske usluge nisu obučeni da prepoznaju simptome i znakove bolesti u toj dobnoj skupini.

Iako je od 90-ih godina postignut napredak i ukupna se smrtnost od tuberkuloze smanjila 40 posto, tuberkuloza kod djece ostaje prikrivena epidemija u mnogim zemljama, upozorava SZO.

Stručnjaci upozoravaju da bi preventivna terapija za djecu dnevno koštala manje od tri centa, a 50 centi bi koštalo liječenje djece od bolesti te ističu da su od opasnosti zaraze posebno ugrožena djeca koja žive u domaćinstvima s odraslim osobama oboljelim od tuberkuloze.

21.03.2012. 15:45:44
Novi komentar
nužno
nužno