« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
COOL

Trump zauvijek suspendiran s Twittera

Društvene mreže su blokirale profile Donalda Trumpa poslije nasilnog upada njegovih pristalica u američki Kongres. Neke predstavnici Demokratske stranke rade na tome da se Trumpa skine s vlasti još prije 20. siječnja

Gotovo je...
Gotovo je... (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

Twitter

Profil @realDonaldTrump s 88 milijuna pretplatnika na Twitteru suspendiran je odmah nakon nasilja u Washingtonu - isprva na 12 sati. Međutim, nakon toga, Donald Trump je opet nastavio objavljivati tweetove, pa je Twitter sada opet blokirao profil. No ovoga puta - zauvijek. Pored tog profila suspendiran je i profil koji Trump koristi za kampanju @TeamTrump

Mark Zuckerberg, šef Facebooka i Instagrama također je suspendirao Trumpa na barem dva tjedna dok se ne završi mirna tranzicija vlasti u SAD, jer, kako smatra, Trumpovo korištenje tih "usluga tijekom ovog razdoblja predstavlja prevelik rizik". Šef Facebooka s 2,74 milijarde aktivnih korisnika osudio je upotrebu svoje platforme "za poticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade".

Demokratska stranka: postupak smjenjivanja i 25 amandman

Osim nevolja s društvenim mrežama, Trumpu sada prijeti i prijevremena smjena s vlasti. Demokratska stranka predsjednika želi smijeniti još i prije 20. siječnja, optužujući ga da je poticao na pobunu svoje pristalice koje su u srijedu navečer upale u Kongres SAD-a i držale ga četiri sata pod okupacijom. Tijekom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi se sinoć sastala s demokratima iz Donjeg doma Kongresa kako bi razmotrili pokretanje postupka opoziva Trumpa, usprkos tome što mu mandat ističe 20. siječnja.

Jučer su Pelosi i čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer pozvali odlazećeg američkog potpredsjednika Mikea Pencea i ministre da se pozovu na 25. amandman na Ustav SAD-a i odmah smijene Trumpa. Prema 25. amandmanu, potpredsjednik SAD-a i većina ministara mogu proglasiti šefa Bijele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsjednik SAD-a smjesta postao šef države.

Gotova kampanja

Troje zastupnika demokrata u Predstavničkom domu planira u ponedjeljak pokrenuti postupak opoziva (impeachment) Trumpa, javila je agencija AP, pozivajući se na upućene izvore. Ako do toga dođe, Donji dom Kongresa, u kojem demokrati imaju većinu, sredinom sljedećeg tjedna bi mogao glasati o opozivu Trumpa.

On time ne bi bio smijenjen s mjesta predsjednika, nego bi išao na suđenje u Senat. Ako bi ga i Senat osudio, moglo bi da mu biti zabranjeno da se ponovo kandidira za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trumpa glasao prvi put u prosincu 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi Republikanci tada imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u siječnju prošle godine.

A što je s vojskom?

Predstavnica Demokratske stranke Nancy Pelosi, izjavila je da je razgovarala s načelnikom Glavnog stožera američke vojske Markom Milleyem o sprječavanju odlazećeg šefa države Donalda Trumpa da pokrene vojne akcije ili nuklearni napad.

Pelosi je rekla članovima Kongresa da je s Milleyem razgovarala o "dostupnim mjerama za sprječavanje nestabilnog predsjednika da započne vojna neprijateljstva ili da pristupi šiframa i naredi nuklearni napad", navodi Associated Press. Navela je da situacija s "ovim mentalno neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija nego što jest".

Trump neće prisustvovati inauguraciji Bidena

Odlazeći predsjednik SAD Donald Trump izjavio je da neće prisustvovati inauguraciji svog nasljednika na čelu države Joea Bidena 20. siječnja. Očekuje se da će potpredsjednik SAD Mike Pence prisustvovati inauguraciji.

"Za sve one koji pitaju, neću doći na inauguraciju 20. siječnja", napisao je Trump na Twitteru, prije nego su mu ukinuli profil.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da svoju pažnju okreće neometanom i mirnom prijenosu vlasti, nakon što je Kongres potvrdio izbornu pobjedu demokrata Bidena. "Kongres je potvrdio rezultate. Nova administracija biće inaugurirana 20. siječnja. Ja sam sada usredotočen na to da osiguram glatku, urednu i besprijekornu primopredaju vlasti. Ovo je trenutak za ozdravljenje i pomirenje", rekao je Trump u video poruci koju je objavio na Twitteru dan nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol pokušavajući spriječiti potvrdu Bidenove pobjede.

Trump je osudio nasilje rekavši da su prosvjednici "oskvrnavili sjedište američke demokracije. Oni koji su počinili nasilje ne predstavljaju našu zemlju, a oni koji su prekršili zakon, platit će".

Trump je svojim pristalicama poručio da mu je bila najveća čast u životu služiti im kao predsjednik. Rekao je da zna da su razočarani i dodao "želim da znate da naše nevjerojatno putovanje tek počinje".

09.01.2021. 16:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.01.2021. 18:32
    otvorit ce on novi
Novi komentar
nužno
nužno