« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
ANALIZA

SAD: 1-0 za demokraciju

To je paradoks: demokracija u SAD je dokazala svoju snagu. Ali nakon divljanja na Kapitolu, pogotovo u inozemstvu ta zemlja još jedva može biti uzor slobode i demokracije

Kad udara narančasti luđak...
Kad udara narančasti luđak... (Arhiva)
Više o

SAD

,

demokracija

,

Donald Trump

„Američka demokracija preživjela je Donalda Trumpa, ali nije preživjela slika koju je svijet imao o američkoj demokraciji", sažima stanje bugarski politolog Ivan Krastev nakon napada Trumpovih pristalica na Kapitol.

Je li su SAD još uvijek dostojne biti uzor demokracije drugim zemljama? Odgovori se razlikuju: na primjer u Rusiji su SAD nakon raspada Sovjetskog Saveza bile neka vrsta demokratskog ideala. „Tad su nam SAD bile veliki uzor", kaže za DW Aleksandar Baunov iz moskovskog Carnegie centra. Početkom devedesetih su mnogi Rusi vjerovali kako je u SAD baš sve bolje nego u njihovoj zemlji. Kako su godine prolazile su rasle i sumnje u taj uzor, „čak i među liberalnim snagama", ukazuje Baunov čiji je centar svojedobno radio i za rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Izborom Donalda Trumpa je još više potamnio uzor u SAD. Za Kremlj je to bila potvrda njihovog viđenja kako SAD ne mogu biti uzor drugim narodima. Juriš na Kapitol Trumpovih pristaša je kod mnogih Rusa tek učvrstio negativni stav prema Amerikancima, smatra Baunov, A taj stav je formiran i „spornim" američkim vojnim intervencijama u svijetu.

„Američke institucije su se dokazale"

Peter Ammon, bivši državni tajnik u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova, a od 2011. do 2014. i veleposlanik Njemačke u Washingtonu vidi ova zbivanja sasvim drugačije. I on je šokiran napadom na simbole američke demokracije, ali je  odlučujuće koji će biti ishod te „bitke".

„Preko 200 godina stare institucije demokracije su se dokazale", smatra Ammon. Na koncu, Kongres jest potvrdio izbornu pobjedu Joe Bidena. „Institucije su izdržale taj napad", sažima diplomat.

SAD su i dalje "temelj Zapada": posvuda u svijetu raste broj autoritativnih režima, upozorava Ammon. Ali ovi prizori juriša na Kapitol će obilježiti i predstojeći mandat budućeg predsjednika jer se još više produbio jaz između različitih skupina u društvu.

Polarizacija društva je postojala i prije izbora Trumpa, upozorava i njemačka socijaldemokratska zastupnica Dagmar Freitag. Ona se dugo bavi odnosima sa SAD, a ukazuje i kako se već prije četiri godine proširilo razočarenje i malodušje zbog političara u Washingtonu.

Demokracija "nije propala"

Dosadašnji predsjednik je svoju zemlju doveo do provalije, a prizori nereda na Kapitolu će milijunima ljudi ostati u sjećanju. Freitag tu govori o „neuspjehu države" gdje će za SAD biti teško "ostati vodeća nacija i oličenje demokratskih vrijednosti". SAD će se morati teško potruditi kako bi opet zaslužile biti uzorom.

Usprkos svim kritikama, Britta Waldschmidt-Nelson upozorava kako se ne može govoriti o "propasti zapadnog modela demokracije." Profesorica povijesti transatlantskog kulturnog prostora na Sveučilištu u Augsburgu ukazuje kako je zapravo dogodila pobjeda i američke demokracije i njenih institucija. Jer na koncu su i njegovi politički protivnici potvrdili pobjedu Bidena. "Čak i pod najvećim neprijateljstvima populista i divljoj rulji se demokracija dokazala", sažima profesorica. Ali opasnost još postoji da će mnogi Amerikanci izgubiti povjerenje u funkcioniranje vlastitog sustava.

Piše: Miodrag Šorić/DW
09.01.2021. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno