« Svijet
objavljeno prije 5 mjeseci i 22 dana
MOLIM?!

Trump obećaje da će vratiti zabranu ulaska u SAD za muslimane

Bivši američki predsjednik Donald Trump je u subotu na konvenciji židovskih republikanaca obećao da će, ako ponovo bude izabran, vratiti zabranu ulaska u SAD za državljane većinom muslimanskih zemalja

Trump opet luduje
Trump opet luduje (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

musimani

- Zadržat ćemo teroriste radikalnog islama izvan naše zemlje. Sjećate se te zabrane, vratitu ću je prvog dana, poručio je Trump prisutnima na godišnjem summitu Republikanske židovske koalicije.

Na početku svog mandata 2017., Trump je uveo ograničenja za ulazak u SAD državljana Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

Zabrana je brzo osporena na sudu kao diskriminatorna protiv vjerskih skupina, ali je, zajedno s Trumpovim tvrdolinijaškim antiimigracijskim programom, bila popularna u njegovoj izbornoj bazi.

Predsjednik Joe Biden ukinuo je tu zabranu prvog tjedna u Bijeloj kući, 2021.

Bivši stanar Bijele kuće je bio jedan od nekoliko uvaženih republikanaca koji su se pojavili na skupu utjecajnih židovskih donatora kako bi izrazili nepokolebljivu potporu Izraelu u ratu protiv Hamasa. 

Trump je na skupu u Las Vegasu, u Nevadi, rekao da će braniti našeg prijatelja i saveznika u Državi Izrael kao nitko prije.

Sukob između Izraela i Hamasa je borba između civilizacije i divljaštva, uljuđenosti i izopačenosti i između dobra i zla, rekao je Trump.

Trump se na skupu obrušio na Bidenovu administraciju, ali i suzdržao od kritiziranja svojih suparnika.

Potpora Izraelu je od velikog značaja za obje stranke u SAD-u i jedno od rijetkih pitanja američke vanjske politike koje igra ulogu na biralištima zbog, između ostalog, velikog broja glasača židovskog podrijetla te važnosti za kršćane evangelike za koje je postojanje židovske države preduvjet za "drugi dolazak" Isusa Krista.

29.10.2023. 16:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.10.2023. 10:13
    Pukao je
Novi komentar
nužno
nužno