« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
EH, DA ...

Trump ili umjetnost stvaranja kaosa

Donald Trump ne nanosi štetu samo protivnicima, već ugrožava i ugled onih koji spadaju u njegove prijatelje i partnere. Onaj tko pomaže Trumpu, postaje njegov suučesnik, smatra Miodrag Šorić

Nije lako s Trumpom
Nije lako s Trumpom (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

alternativne činjenice

Njemu nitko ne može umaknuti - ni neprijatelj ni prijatelj. Kao predsjednički kandidat Trump je 2016. pomrsio predizborne račune iskusnih guvernera i senatora i pobijedio ih - kao politički novajlija. Trump je ismijavao svoje protivnike, nadijevao im uvredljive nadimke i povlačio političku kulturu Amerike po blatu.

Ovoga puta je ministar pravosuđa Jeff Sessions stao uz predsjednika. On je odgovarao na neugodna pitanja senatora o utjecaju Rusije na izbore ili o pozadini otpuštanja bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja. Ministar pravosuđa nije pritom odao nikakve informacije koje bi mogle naškoditi Trumpu. Za vrijeme saslušanja imao je napade amnezije ili je odbijao dati iskaz kada bi situacija postala škakljiva. To je njegovo pravo. Ali, to je sve samo ne transparentnost. Sessionsov nastup ne budi povjerenje - ni u njega samoga niti u ovu američku administraciju.

Mnoga pitanja i dalje otvorena

Ni nakog ovoga saslušanja Trumpovi protivnici nemaju dokaza da je predsjednikov izborni tim održavao tijesne veze s Rusijom. Hoće li se demokrati prestati baviti tom temom? Teško.

Zato će priča o tijesnim vezama između Trumpa i Rusije i dalje kolati hodnicima Kongresa. Sudovi će ponovno poništavati odluku o potencijalnoj zabrani ulaska u SAD za muslimane i prebacivati je sljedećoj instanci. Nove istrage će se baviti pitanjem miješa li Trump privatne i službene interese. Trump, dubiozni građevinski poduzetnik, i dalje će izigravati čistunca koji je zagazio u vašingtonsku političku kaljugu da bi je isušio. A što je još luđe, Trump doista vjeruje da je odvjetnik malog čovjeka.

Njegovi pristaše slave ponovno otvaranje jednog rudnika ugljena u Pensilvaniji kao dokaz modernizacije američke privrede. Istovremeno se vlada povlači iz Pariškog sporazuma o klimi, dovodi u pitanje međunarodne trgovačke ugovore, hoće na granici s Meksikom podignuti zid. Naprijed u prošlost, Ameriko!

Trump živi u svijetu "alternativnih činjenica". Činjenice su istinite onda kada njemu koriste. Ovaj predsjednik magično privlači poluistine, sve što je "i ovo i ono" i ima nepogrešiv instinkt za stvaranje kaosa. Jeff Sessions je na saslušanju u Senatu branio odluke i način odlučivanja svog predsjednika. Jednog dana bi se zbog toga mogao pokajati.

Piše: Miodrag Šorić/DW
15.06.2017. 08:00:01
Novi komentar
nužno
nužno