« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

Inicijativa triju mora: europska ideja ili novi američki pokušaj podjele Europe?

Hrvatsko-poljska Inicijativa triju mora, koja povezuje 12 članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora, dosad nije izazivala veću pozornost. Ali početkom srpnja na summit te inicijative stiže predsjednik Trump

Da se Kolinda toliko ne divi Trumpu...
Da se Kolinda toliko ne divi Trumpu... (Arhiva)
Više o

Kolinda Grabar-Kitarović

,

Donald Trump

,

Inicijativa triju mora

Famozna "uspravnica" Jadran-Baltik, kojom je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još u svojoj predizbornoj kampanji najavljivala inicijativu snažnijeg povezivanja Hrvatske sa zemljama srednje Europe, umjesto s omraženim "regionom", u hrvatskoj je javnosti uglavnom dočekana sa skepsom, pa i podsmijehom. No, predsjednica je svoju ideju realizirala.

Savezu koji je okupio sve zemlje od Jadrana do Baltika prošle su se godine pridružile Rumunjska i Bugarska, što je onda opravdalo i promjenu imena. Inicijativa Jadran-Baltik sada je dobila pomalo tajanstven naziv Inicijativa triju mora, odnosno Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more. A nakon što je Bijela kuća ovih dana potvrdila da američki predsjednik Donald Trump početkom srpnja stiže na summit ove inicijative u Poljskoj, Inicijativa triju mora izazvala je ozbiljniju pozornost i u hrvatskoj političkoj javnosti.

Hrvatska ili američka ideja?

"Ovo je najsnažnija hrvatska politička i gospodarska inicijativa unutar Europske unije. Inicijativu predsjednice Grabar-Kitarović prihvatila je Poljska, tako da je sada riječ o hrvatsko-poljskoj inicijativi. Okuplja 12 članica Europske unije - Hrvatsku, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Češku, Poljsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Rumunjsku i Bugarsku, a inicijativu podržavaju Sjedinjene Američke Države i Kina. Inicijativa je otvorena i drugim državama na partnerskom odnosu. Njezin je cilj jačanje gospodarske suradnje, posebno na polju komunikacija, prometa i energetike, ali ima snažnu političku, kao i sigurnosnu dimenziju", kazao je za DW Mate Granić, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova, danas posebni savjetnik hrvatske predsjednice, naglašavajući posebnu važnost ove inicijative u trenutku kada je Europa suočena s različitim inicijativama i pogledima na europsku budućnost.

Osim što naglašava europski karakter ove inicijative, Mate Granić također negira njezin proturuski cilj, tvrdeći kako je u interesu inicijative "razvijanje partnerskih odnosa s Rusijom, osobito na području gospodarstva". "Ova inicijativa nije antiruska", rezolutan je Granić, objašnjavajući da je Inicijativa triju mora ponajprije usmjerena na suradnju na području gospodarstva, energetike, komunikacije i prometa, iako je svjestan da će i dalje biti onih koji će ovu inicijativu tumačiti kao antirusku.Granić smatra da upravo dolazak predsjednika Trumpa na summit Inicijative tri mora u Varšavi potvrđuje važnost te inicijative u kontekstu jačanju transatlantskog savezništva. No vanjskopolitički komentator Tomislav Jakić, koji je bio savjetnik predsjednika Stipe Mesića, uopće nije iznenađen najavom Trumpova dolaska na summit u Varšavi, objašnjavajući da je od početka riječ o "američkoj ideji". "U temelju ove inicijative je Obamina ideja izgradnje još jednog zida prema Rusiji, u cilju obuzdavanja Moskve", objasnio je Jakić za DW. Prema njegovim riječima, Trump u Poljsku dolazi ponajprije zato da bi izrazio potporu Poljskoj, dok je uloga Hrvatske u tome, prema Jakiću - iako poljski predsjednik Duda snažno naglašava zasluge hrvatske predsjednice za činjenicu da je Trump prihvatio poziv - marginalna.

Stara i nova Europa

Hrvatska predsjednica, međutim, očito ne prihvaća takvu ocjenu kancelarke Merkel, uvjeravajući ovih dana da će upravo Trumpov dolazak u Poljsku potvrditi "još snažniju suradnju" i "strateško partnerstvo između Europe i SAD-a". A to onda otvara pitanje usklađenosti ove inicijative s Bruxellesom i Berlinom. Hoće li ova inicijativa u EU-u biti shvaćena kao igranje iza leđa?Jakić je pak uvjeren kako se ponovno radi o pokušaju Washingtona da uspostavi posebne odnose s pojedinim europskim zemljama, što smo vidjeli i u prošlosti, primjerice 2003. godine, kada je Washington podijelio Europu na "staru" i "novu" Europu. "Ova inicijativa naglašava povezanost jednog dijela Europe, umjesto povezivanja svih dijelova Europe u jednu cjelinu. Na ovaj način samo se produbljuju podjele u Europi. Ovo je nastavak politike koju je dvojac Rumsfeld-Cheney označio formulom o staroj i novoj Europi. SAD ponovno igra na kartu podjele Europe, pogotovo otkako je njemačka kancelarka Merkel smogla snage kazati da SAD više nije pouzdan partner Europe i da se Europa mora pouzdati sama u sebe", odgovara Jakić.

"To će sasvim sigurno biti shvaćeno kao igranje iza leđa, da ne upotrijebim neki grublji izraz, i to iza leđa one Europe koja se pokušava pribrati i koja pokušava stati na vlastite noge, budući da ova inicijativa samo perpetuira ovisnost Europe o SAD-u. SAD je svakako nužan partner Europe, no SAD ne bi trebao biti nezaobilazan patron Europi. Ujedinjena Europa treba biti partner SAD-u, ali i Rusiji, Kini, kao i rastućim silama poput Indije i Brazila", uvjeren je Jakić.

Zazor od regije

Ipak, kada je riječ o Hrvatskoj, postavlja se i pitanje može li prostor između Jadrana, Baltika i Crnog mora Hrvatskoj nadomjestiti njezino neposredno susjedstvo? Gospodarska razmjena Hrvatske i srednjoeuropskih zemalja, primjerice, znatno je manja od razmjene s, primjerice, Slovenijom, Srbijom ili BiH.

"Upravo tako. I ne vidim kako bi ova inicijativa tu išta mogla promijeniti", odgovara Jakić, koji najveći problem vidi u onima koji kreiraju "ono što zovemo hrvatskom vanjskom politikom". "Tako dugo dok u vrhu te politike budemo imali ljude koji čak zaziru od izraza regija ne možemo očekivati racionalnu politiku. Radije ćemo ići na suradnju sa zemljama s kojima nemamo izgleda tu suradnju značajnije uvećati, umjesto da se okrenemo zemljama iz neposrednog susjedstva, koje su iz niza razloga naše prirodno tržište i s kojima možemo korisno surađivati", ocjenjuje Jakić.

Savjetnik Granić pak naglašava kako je bilo kakvo suprotstavljanje tih dviju politika, regionalne i srednjoeuropske, "potpuno pogrešno". "Hrvatskoj je u interesu razvijati dobre i prijateljske odnose sa susjednim zemljama, jačati gospodarsku suradnju i rješavati otvorena pitanja, kao i podržavati susjedne zemlje na njihovom putu u EU. Dakle, ovdje je riječ o različitim dimenzijama, koje nisu međusobno suprotstavljene", zaključuje Granić.

Piše: Denis Romac
17.06.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno