« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci

Trojica zatvorenika iz Guantanama u Slovačkoj

Prema riječima slovačkog ministra vanjskih poslova Miroslava lajčaka, radi se o osobama "koje nisu optuživane ni osuđivane"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Miroslav Lajčak

,

Slovačka

,

Guantanamo

,

zatvorenici

Trojica bivših zatvorenika iz američkog logora Guantanama na Kubi stigla su u ponedjeljak u Slovačku, objavio je glasnogovornik slovačke policije u Bratislavi Martin Korch.

"Trojica zatočenika iz Guantanama prepraćena su u ponedjeljak ujutro u Slovačku", rekao je Korch.

"Policija neće davati nikave izjave ni potankosti u svezi s njima", dodao je.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak koji je prošlog tjedna najavio dolazak tih zatočenika koje je Slovačka pristala primiti na američki zahtjev, rekao je da je riječ o osobama koje "nisu optuživane i osuđivane".

Podsjetimo, predsjednik SAD-a Barack Obama je 22. siječnja prošle godine, dan nakon inauguracije, izdao uredbu o zatvaranju Guantanama u roku do godinu dana, odnosno do 22. siječnja 2010. On je priznao još prije da taj rok za zatvaranje neće biti ispunjen, kako se u konačnici i pokazalo, no iz administracije su najavili da će zatvaranje Guantanama biti provedeno tijekom 2010.

I Ben LaBolt, glasnogovonik Bijele kuće, rekao je da predsjednik Obama ostaje predan zatvaranju spornog objekta na Kubi. "Mi ćemo nastaviti suradnju s Kongresom kako bi osigurali sredstva za kupnju Thomsona, koji će iduće godine raditi uz bitno niže troškove za porezne obveznike", rekao je LaBolt. Inače, održavanja zatvora Guantanamo godišnje košta oko 150 milijuna dolara.

U Guantanamu je trenutačno oko 200 zatočenika. amerikancima su skupi, no zato bratska Europa očito ima mjesta i novca za njih.

25.01.2010. 20:16:37
Novi komentar
nužno
nužno