« Život
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
UPS?

Tri vrste lijekova koji vas čine zaboravnima

Lijekovi mogu uzrokovati širok raspon nuspojava - neke neugodne, a druge veoma opasne

Što sam ono htio...?
Što sam ono htio...? (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

zaborav

,

opasni lijekovi

Jedna od opasnijih nuspojava koja se često zanemaruje je zaborav, kaže dr. David Cutler, liječnik obiteljske medicine u Zdravstvenom centru Providence Saint John's u Santa Monici u Kaliforniji.

"Jedan od razloga zašto se zaborav može zanemariti je taj što se zaboravnost uzrokovana lijekovima često ne može razlikovati od zaborava uzrokovanih bolešću", rekao je Cutler. Za neke ljude, suptilni gubitak pamćenja može prerasti u problem koji utječe na njihovu sposobnost obavljanja svakodnevnih kognitivnih zadataka.

Antidepresivi - antidepresivi su vrsta lijekova koji ispravljaju kemijske neravnoteže u mozgu, čime se smanjuju simptomi depresivnih poremećaja. Međutim, Harvard Health Publishing napominje da postoji nekoliko vrsta antidepresiva koji mogu uzrokovati zaborav, uključujući paroksetin, amitriptilin, desipramin ili nortriptylin.

Lijekovi za inkontinenciju - antikolinergici se koriste za liječenje urinarne inkontinencije, kao i drugih stanja kao što su visoki krvni tlak, astma i Parkinsonova bolest. No, studije su otkrile da mnogi lijekovi za inkontinenciju mogu uzrokovati gubitak pamćenja i druge oblike kognitivnog pada blokiranjem acetilkolina, kemijskog glasnika uključenog u mnoge tjelesne funkcije.

Tablete za spavanje - ako patite od kroničnog lošeg sna, tablete za spavanje mogu vam pomoći da se bolje odmorite. No, stručnjaci upozoravaju da uzimanje tableta za spavanje kroz dulje vrijeme može doći s ozbiljnim nuspojavama, uključujući gubitak pamćenja i druge oblike kognitivnog oštećenja.

U slučaju da se pokaže da imate problema s pamćenje, bilo bi dobro da se javite svom liječniku!

30.08.2022. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno