« Život
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
PROBLEMI

Sustav kojega poznajemo se urušava

Zbog depopulacije uzalud nam je digitalizacija, informatizacija, robotizacija, globalizacija, industrijalizacija....

Kako riješiti problem... nije tako teško!
Kako riješiti problem... nije tako teško! (Arhiva)
Više o

sustav

,

urušavanje sustava

,

game over

Svijet je i prije izbijanja pandemije korone već počeo kopniti lagano u svom gospodarskom i društvenom usponu i razvoju, a sve što se sada događa ukazuje na oštar pad nošen nepovoljnim svjetskim zbivanjima, ali i onima nacionalne naravi. Svjetsko gospodarstvo, inovativni zamašnjak, društvene interakcije čini se da su dosegle svoj vrhunac 2014. i 2015. godine, a sada sve što se gradilo posljednja četiri desetljeća doživljava svoje propitivanje, ali i propadanje, bez dovoljno kvalitetnih zamjena postojećeg sustava ili barem dijelovanja onoga što smo poznavali i u čemu smo živjeli, upravljali svoje živote i djelovanje.

Jer svijet se promijenio više u posljednjih deset godina nego cijelo 20 stoljeće...

Današnje gospodarske i društvene norme, sustavi i okružja nisu više održivi. I to se vidi na svakom koraku našeg djelovanja i života. Svijet, a poglavito Hrvatska koja tu zaostaje uvelike mora ulagati u obrazovanje, ali i obnovljive izvore energije, javno zdravstvo, hranu i poljoprivredu kao nikada do sada prije. Društveni sustav kakav poznajemo - gdje je država osiguravala obrazovanje, zdravstvo, mirovine - propada i u njemu nema novaca za sve one koji ga očekuju. A nema ga ni tko zaraditi uslijed sve veće depopulacije. Novi sustavi i postulati djelovanja još nisu izgrađeni. U prvom redu u svijesti ljudi, a zatim i institucionalno - uočava futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr.

Ova futurologinja podsjeća i na model pod nazivom World3 koji je 1970-ih razvio MIT (Massachusetts Institute of Technology), čiji su istraživači predviđali u svojim studijama kakav bi svijet mogao biti do 2070 godine, a kojega često futurolozi uzimaju kao svoje polazište za projekcije analiza i djelovanja.

Uzimajući u obzir stalni rast stanovništva, ali i industrijsku proizvodnju, opću digitalizaciju, industrijalizaciju, informatizaciju, robotizaciju, ali i ono najvažnije - raspoložive resurse i zagađenje prirode, MIT istraživači su došli do zaključka da nam dolazi do usporavanja svega oko nas. Dakle - inovacije usporavaju, proizvodnja hrane pada, broj stanovnika se smanjuje, industrijska proizvodnja se usporava, a resursi nestaju. Jedino povećanje će biti u zagađenju okoliša koje se nastavlja i dalje. Uslijed takvih okolnosti sve tekovine globalizacije koje smo uživali proteklih desetljeća lagano, ali sigurno gube na svom značaju - upozorava Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr.

Poslovanje, pa tako i poduzetničko, na dosadašnji način gubi na svojoj vrijednosti jer ono što ga je gradilo gubi na važnosti i uporabljivosti. Prostim rječnikom rečeno - bliži nam se „game over" temeljen na onome što su kreatori politika do sada radili i vrijeme je za zaokret. U vlastitim glavama i djelovanjima za početak, poručuje Dropulić.

U svemu što se događa postavlja se pitanje hoće li hrvatsko društvo učiniti dovoljno da se na vrijeme krene rješavati ove probleme koji se s globalne scene prelijevaju i prema našem egzistencijalnom korpusu. Hoćemo li se pokrenuti ili ćemo i dalje biti društveno eutanazirani od bilo kakvog djelovanja, osim sporadičnog, partikularnog istupa kada nama kao pojedincu nužno treba? Rješenja ima - a to je u prvom redu davati poticaje održivijeg življenja i djelovanja stanovništva. Razloga za optimizam ima jer čovjek tijekom svog životnog vijeka doživi od pet do sedam izazovnih razdoblja ili kriza (bilo privatne ili društvene naravi) te ih uglavnom i preživi. Sve je u nama i do nas - smatra Dropulić.

U prilog tome Dropulić i argumentira navodeći da je povijest vrlo ciklična, pa čak kada se događaju i ratovi, te da smo puno puta (kao civilizacija, ali i pojedinci) bili u izazovnim vremenima i krizama - te ih preživjeli. Dakle, gledajući iz povijesne perspektive, postoje brojni razlozi za optimizam iako nam se čini da je zbog depopulacije uzalud sva digitalizacija, informatizacija, robotizacija, globalizacija, industrijalizacija...

Svega 100 - 110 godina prije današnjeg dana gotovo cijela Europa bila je u svjetskom ratu, a zategnutosti političkih odnosa trajale su do 80-tih godina prošlog stoljeća. Imali smo i takozvanu Veliku depresiju, ali bilježili i izrazitu glad koja je mnoge potjerala trbuhom za kruhom iz Hrvatske. Vladala je i kuga, ali i španjolska gripa. Bio je tu i naftni šok 1970-ih.

Misli kako se upravo sada događaju neželjene i izazovne situacije s velikim brojem neočekivanih, negativnih rezultata su sasvim pogrešne, pa čak se mogu nazvati i matematičkom iluzijom, ali je jako svojstvena ljudima da upravo tako razmišljaju. No, život je pun uspona i padova, pa je sasvim smiješno očekivati da živimo u svijetu koji neće vrludati gore i dole. Živeći u vremenu velike globalizacije, informatizacije, kao i digitalizacije - oko sebe imamo ciklus vijesti od 24 sata koji pokriva događaje diljem svijeta. Obraćamo više pozornosti na te događaje i oni izgledaju neposrednije. Stalno smo u epicentru zbivanja. Suočeni s višestrukim prijetnjama zagađenja okoliša i ekoloških katastrofa, ruske invazije na Ukrajinu i gospodarskih poremećaja, lako je biti zbunjen i zabrinut, te očekivati propast svijeta. Iz povijesne perspektivne gledajući, (a uzimajući je futurološki za projekcije budućnosti) pesimizam je općenito neopravdan kao odgovor na vijesti o nepovoljnim globalnim događajima. Jer ma kakav da je svijet danas - gledajući sve što se događalo samo 100 godina ranije - bolje nam je živjet u ovom vremenu nego u povijesti. Ali iz nje puno toga možemo naučiti i primijeniti da bi u budućnosti bolje (pre)živjeli te prevladali izazove koji su pred nama - uočava i naglašava futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr.

Stoga zaključuje - ako smo u mogućnosti nešto konstruktivno poduzeti - trebamo djelovati, ako pak nismo - prvo trebamo zaustaviti pesimizam u pogledu budućnosti. 

29.08.2022. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno