« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
UPS! ;)

Tri kardinalne pogreške pri kuhanju

Možda jeste savršen kuhar, ali svejedno možete u kuhinji činiti stalno jedne te iste greške, a da toga niste ni svjesni

Kuhajte zdravo
Kuhajte zdravo (Arhiva)
Više o

kuhanje

,

pogreške

,

zagorena hrana

Kuhanje nije jednostavno, iako se svima čini da jest - ima tolika količina raznoraznih masterchefova i sličnih emisija, stotina serija o kuhanju na televizijama i na tisuće snimaka na internetu - no ipak možete napraviti pogrešku.

Nije problem, naravno, jednio što možete upropastiti je hrana koju ste kupili (dobro, neka može biti i prilično skupa), no ipak je to najčešći trošak.

Ipak, ako stalno radite iste pogreške pri kuhanju, mogli bi se naći u problemu - zdravlje vam je previše dragocjeno da biste jeli nešto pogrešno.

Stoga, evo tri najčešće pogreške koje mogu napravit problem...

>> 5 tajni pravih majstora roštilja >>

Prženje u dubokom ulju - u ovom slučaju nije samo u pitanju prijetnja od unosa viška neželjenih kalorija, nego kemikalije koje se stvaraju kada se određene namirnice, na​ ​primjer krumpir, prži na visokoj temperaturi. Akrilamid je kemikalija koja se koristi najviše u industrijskoj proizvodnji, poput proizvodnje papira. Nalazi se i u dimu cigarete, zbog čega su svi pušači i oni oko njih izloženi kemikalijama. Na​s​taje i kada se određena hrana, poput one koja sadrži škrob.

Zagrijavate pogrešna ulja - određeni broj stručnjaka za područje kulinarstva tvrdi da maslinovo ulje prestaje biti zdravo za naše srce ako se zagrijava na jako visokoj temperaturi, ali poručuju kako ono neće otpustiti štetne toksine tijekom zagrijavanja. Nutricionistkinja Bridget Bennett kaže da se maslinovo ulje tijekom zagrijavanja "raspada" te velik broj važnih tvari, poput omega - 3 masne kiseline i antioksidansa, propada u procesu.

>> Zašto ne treba prepeći kruh ili krumpire? >>

Zagorena hrana - sirova i slabo kuhana hrana predstavlja opasnost za zdravlje, ali i zagorena hrana može učiniti isto. Ako hranu pripremate na jako visokim temperaturama možete prepeći namirnicu, a tako se ​stvaraju kemikalije koje mogu povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.  Heterociklički aromatski spojevi (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici su dvije kemikalije formirane kada se meso kuha na visokim temperaturama, a one mogu uzrokovati promjenu koja može povećati rizik od razvoja opasnih bolesti.

01.06.2021. 10:44:00
Novi komentar
nužno
nužno