« Film
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
FESTIVALI

Tri hrvatska filma na ovogodišnjem Berlinaleu

Hrvatsku će kinematografiju na ovogodišnjem festivalskom izdanju predstavljati animirani film 'Eeva', dugometražni hibridni dokumentarac 'Između revolucija' i dugometražni igrani film 'Bazen beskraja'

Bit će dobrih filmova...
Bit će dobrih filmova... (Arhiva)
Više o

Berlinale 2023

73. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu počinje za tjedan dana, 16. veljače, i traje do 26. veljače te uključuje više od 400 filmskih naslova iz cijeloga svijeta. 

Osim hrvatske produkcije, na Berlinaleu će se predstaviti i hrvatske glumačke snage. Leon Lučev nosi jednu od glavnih uloga u filmu Disco Boy, dugometražnom prvijencu talijanskog redatelja Giacoma Abbruzzesea. Film se prikazuje u sklopu glavnog natjecateljskog programa (Competition). Uz to, mlada hrvatska glumica Nika Petrović ostvarila je ulogu u filmu Morska iskra (Sea Sparkle) belgijskog redatelja Domiena Huyghea, koji otvara sekciju namijenjenu mladima - GenerationMorska iskra je nastala u belgijsko-nizozemskoj koprodukciji, a pridruženi producent je Siniša Juričić (Nukleus Film).

Animirani film Eeva bit će prikazan u konkurenciji kratkometražnih filmova - Berlinale Shorts. 'Iznimna mi je čast predstaviti film na prestižnom festivalu kao autorici koja predstavlja hrvatski animirani film. Zahvalna sam na estonsko-hrvatskoj kombinaciji koja se do sada pokazala vrlo uspješnom, kao i čitavom timu koji nas je podupirao tijekom produkcije, te HAVC-u bez čije potpore ne bismo mogli realizirati film,' izjavila je povodom nastupa na festivalu autorica Lucija Mrzljak. Animaciju na filmu radili su i Goran Stojnić i Noemi Ribić uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Pored režije, Morten Tšinakov i Lucija Mrzljak potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak). Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation), uz Kaleva Tamma iz estonskog studija Eesti Joonisfilm. Eeva je priča o najtužnijem danu u Eevinu životu koja iznenada postaje udovica.

'Imali smo veliku sreću da surađujemo s talentiranim autorskim dvojcem kojima je ovo treća suradnja, druga s našim studijom. Lucija Mrzljak je autorica snažnog autorskog izričaja, a njen prepoznatljiv ilustratorski rukopis je posebno vidljiv u Eevi, gdje je dizajnirala vizualna rješenja po scenariju Tšinakova', izjavio je producent Draško Ivezić. Ovo je prvi put od samostalnosti Hrvatske da se domaći animirani film natječe u programu Berlinale Shorts. Spomenuti program svake godine predstavlja do 25 naslova s međunarodnom i svjetskom premijerom.

Dugometražni hibridni dokumentarac Između revolucija rumunjskog redatelja Vlada Petrija nastaje u koprodukciji s hrvatskim Restartom, a svjetsku će premijeru imati u sklopu programa Forum. Između revolucija je film napravljen od arhivskih snimaka koje prikazuju živote i sudbine dviju žena, bivših fakultetskih kolegica i prijateljica koje obje žive u patrijarhalnim društvima - Maria je iz Rumunjske, a Zahra iz Irana. Riječ je o hibridnom filmu koji miješa arhivske snimke i dokumente s fiktivnim elementima, a u srži priče je njihovo međusobno dopisivanje.

'Za mene je to film o nedavnoj prošlosti snažno povezanoj s trenutnom stvarnošću. Prikazuje subjektivnu, žensku povijest dvaju zemalja i društava koja su eksperimentirala s različitim političkim sustavima, islamskim i komunističkim, u kojoj su ljudi postupno slamani represivnim političkim aparatom. Film je to koji je rezonira s nedavnim događajima u Iranu, gdje se žene ponovno bore za svoja prava, baš kao što su se borile 1979. godine', kaže redatelj Vlad Petri.

Film je nastao u produkciji rumunjske kuće Activ Docs, u koprodukciji s kućama iz Hrvatske (Restart) i Irana (undisclosed). Hrvatski koproducent je Oliver Sertić. Hrvatsku ekipu filma čine i pridružena producentica Vanja Jambrović, asistentica produkcije Zrinka Košar, snimateljica dodatnih snimaka Ana Hušman, kompozitor dodatne glazbe Filip Sertić, autori foleyja Siniša Krneta i Martin Semenčić, autorica grafika Lena Telenta i drugi. Redatelj filma je Vlad Petri, koji supotpisuje scenarij uz Laviniju Branişte, a montažeri su Dragoş Apetri, Cătălin Cristuţiu i Vlad Petri. Producentica je Monica Lăzurean-Gorgan (Activ Docs). Film je podržan sredstvima Rumunjskog nacionalnog filmskog centra CNC i Hrvatskog audiovizualnog centra, uz potporu Doha Film Instituta.

Program Forum posvećen je suvremenoj međunarodnoj kinematografiji i izbjegava konvencionalne razlike, poput one između igranog i dokumentarnog filma. Program nezavisno kurira i organizira Institut za filmsku i video umjetnost Arsenal.

Dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga koji nastaje kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film) nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance (SAD) u siječnju, u Berlinu će imati europsku premijeru. Ovaj znanstvenofantastični horor uvršten je u program Berlinale Special, posvećen raznovrsnim ostvarenjima koji 'uzdižu film kao umjetničku formu'.

Producenti filma su Karen Ella Harnisch i Andrew Cividino (Film Forge), Noah Segal i Christina Piovesan (Elevation Pictures), Rob Cotterill i Anita Juka (4Film), uz pridruženu producenticu Lauru Sinovčić (4Film). Koproducenti filma su Daniel Kresmery i Jonathan Halperyn (Hero Squared). Film je podržan od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj (Filming in Croatia).

Film se dijelom snimao u Šibeniku, a na setu je bilo angažirano više od 75 hrvatskih filmskih djelatnika. Glumačkoj ekipi filma pridonijeli su Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a na snimanju je sudjelovalo i više od 400 statista. Glavne uloge u filmu nose Alexander Skarsgård i Mia Goth, a radnja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u resortu razotkriva perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirno nasilje i nadrealne užase.

12.02.2023. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno