« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
NAJAVE

Tri dana komorne glazbe u čast Borisa Papandopula

Istaknuti hrvatski skladatelj i dirigent, akademik Boris Papandopulo ostavio je neizbrisiv trag na pozornicama u domovini, diljem Europe i cijeloga glazbenog svijeta

Papandopulijana Tribunj
Papandopulijana Tribunj (Arhiva)
Više o

Boris Papandopulo

,

festival Papandopulijana Tribunj

U Tribunju, mjestu gdje je "hrvatski Mozart" Boris Papandopulo proveo 15 plodonosnih godina života i komponirao trećinu svojega glazbenog opusa, sedmi će se put od 6. do 9. kolovoza održati festival Papandopulijana Tribunj na kojem će, među ostalima, nastupiti Jacques Houdek, Zagrebački solisti i priznati mladi udaraljkaš Filip Merčep.

Istaknuti hrvatski skladatelj i dirigent, akademik Boris Papandopulo ostavio je neizbrisiv trag na pozornicama u domovini, diljem Europe i cijeloga glazbenog svijeta, rekao je na konferenciji za novinare umjetnički voditelj festivala Marijan Modrušan.

Papandopulov opus sadržava gotovo 490 djela, od kojih je trećina nastala u Tribunju pa taj festivalski projekt sedmu godinu projicira djela koja je ostavio u baštinu hrvatskom narodu, a potpora festivalu je svake godine sve veća. 
Načelnik Općine Tribunja Marko Grubelić je rekao kako mu je čast što se u malom Tribunju događaju tako velike stvari.

"Imamo ribarsku feštu i magareće trke, ali to je zabavna tema, a druga, kulturološka tema je naša Papandopulijana. Općina Tribunj je u trajno vlasništvo od gospođe Zdenke Papandopulo dobila oko sto eksponata iz njegove zbirke, a ono što želimo je da se izložba ne događa samo za vrijeme festivalskih dana, već da tu veličinu stavimo ljudima na raspolaganje tijekom cijele godine pa smo u tijeku pronalaska prostora za stalni postav", dodao je Grubelić.

Prvi dan festivala održava se na Trgu Škveru, a gošća će biti Papandopulova udovica Zdenka. Ženska pjevačka skupina "Sveti Nikola" iz Tribunja izvest će pjesmu "Marijo, Marijo", a nakon toga slijede Zagrebački solisti s jedim od tri Amadeusova Divertimenta, onim u F-duru. Slijedi izvedba Papandopulova Koncerta za ksilofon i gudače, a solist će biti Filip Merčep. Vrhunac večeri bit će glazbeni kolaž s Jacquesom Houdekom, Antunom Stašićem na violini te Matom Matoševićem na klaviru.

Program drugog dana održat će se u Kulturnom centru u Tribunju, a počinje otvorenjem izložbe "Boris Papandopulo i Tribunj", koju je postavila akademska umjetnica Dominique Jurić. U glazbenom dijelu publika će čuti "10x1", deset muzičkih impresija od kojih svaka traje jednu minutu, slijedi Dubravko Palanović s "Pet raspoloženja za flautu solo", Anna Ignatowicz Glinska s kompozicijom "Stone Mozaik za solo vibrafon", Francis Poulenec sa "Sonatom za flautu i klavir", a druga večer završava u 21 sat projekcijom dokumentarnog filma "Srdačno vaši - Boris Papandopulo" redatelja Ivana Hetricha.

Treći dan, 9. kolovoza u crkvi Velike Gospe u 21 sat počinje koncert sakralne glazbe i glazbe iz opusa Borisa Papandopula. Izvođači su Petromila Marica Jakas na violini, oboist Dario Golčić i Josipa Leko na orguljama, koji će, među ostalim, izvesti Papandopulov "Monolog za violinu" iz 1976. i "Passacagliu za orgulje" iz 1977. godine.

02.08.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno