« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
NIŠTA OD PROMJENE

Trgu maršala Tita ostaje ime

Gradski je odbor za imenovanje odbio prijedlog inicijative "Krug za trg" da se preimenuje jedan od najpoznatijih i najljepših gradskih trgova

Fotografija vijesti
Više o

Trg maršala Tita

,

Ivan Zvonimir Čičak

,

promjena imena

Prijedlog inicijative „Krug za trg" HHO-a i rektorata zagrebačkog Sveučilišta o promjeni naziva trga maršala Tita danas je jednoglasno odbijen od strane  Odbora za za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine, javlja Hina.

U obrazloženju se navodi da bi to bilo neprimjereno s obzirom na Titov doprinos u svrstavanju Hrvatske na pobjedničku stranu u borbi protiv fašizma i jer su uz antifašizam i donošenje Ustava SFRJ iz 1974. stvoreni temelji uspostave samostalne hrvatske države.

Predsjednik odbora Marin Knezović (SDP) je navodeći Titove zasluge u narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi i stvaranju temelja za uspostavu hrvatske države posebno istaknuo da time ne želi umanjiti odgovornost za komunističke zločine iz Drugog svjetskog rata. Napomenuo je da ni HDZ, koji je obnašao vlast u Zagrebu i državi, nije mijenjao ime trgu maršala Tita.

Član odbora, nezavisni zastupnik Zvonko Maković kazao je kako trg već 64 godine nosi ime maršala Tita koji je svrstao Hrvatsku na pobjedničku stranu u borbi protiv fašizma i objedinio antifašističke snage. Na temelju antifašizma, uz donošenje Ustava iz 1974. uspostavljena je samostalna hrvatske država, podsjetio je.

08.12.2011. 14:43:08
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ja
    08.12.2011. 22:52
    jednoglasno??? PA ČOVJEČE-tko sjedi u tom odboru?? Same komunjare i jugonostalgičari?? Pa Tito je Hrvate ubijao!!!!!! EEEEEEE UBIJAO IH JE!!! Nije pomagao tome da se osamostalimo... a jebate Makoviću glupi, povijest umjetnosti i komparativna - popričaj s Gajgerom i relevantnim povjesničarima pa onda seri govna...o Bože...
Novi komentar
nužno
nužno