« Televizija
objavljeno prije 3 mjeseca i 16 dana
COOL

Trey Parker i Matt Stone trolaju Kinu

"Pozdravljamo kineske cenzore u svojim domovima i srcima. Živjela Komunistička partija", stoji u "isprici" autora serije

Lool :)
Lool :) (Arhiva)
Više o

South Park

,

Matt Stone

,

Trey Parker

Autori poznate serije South Park uputili su "ispriku" Kini, kojom se zapravo rugaju onima koji su cenzurirali njihovu seriju. Naime, u zadnjoj epizodi jedan od likova, Randy, završi u kineskom zatvoru gdje ga muče i podučavaju o Komunističkoj partiji. Kinezima se to nije svidjelo pa je većina epizoda South Parka u toj zemlji nedostupna na internetskim stranicama, prenosi BBC. 

"Pozdravljamo kineske cenzore u svojim domovima i srcima. Živjela Komunistička partija", stoji u "isprici" autora serije.

U jednoj epizodi Randy Marsh otputuje u Kinu da bi proširio posao s marihuanom, zbog čega ga uhićuju i odvode u zatvor gdje ga tjeraju na prisilni rad i edukaciju. U jednoj sceni Randy stoji na kiši dok ga muči naoružani čuvar. Potom s kartice čita: "Ponosan sam član Komunističke partije. Partija je važnija od pojedinca."

No čuvar potom puca u glavu jednome zatvoreniku, nakon čega Randyja šalju u prepunu zatvorsku ćeliju, gdje susreće Winnieja Pooha i Pigleta s kojima zapodijeva razgovor. Susreće upravo njih jer su Winniejeve fotografija 2017. u Kini bile zabranjene. Naime, popularnog animiranog junaka ljudi su često uspoređivali s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom. 

"Neki tvrde da je Pooh nalikovao kineskom predsjedniku zbog čega je sada u Kini zabranjen", pojašnjava Piglet u South Parku. 

Epizoda je u Americi emitirana prošli tjedan, no ako je pokušate pronaći na kineskoj društvenoj mreži Weibo, nećete uspjeti jer piše da "nema rezultata". Serija je ukinuta i na brojnim ostalim kineskim sajtovima za filmove i serije ili epizode nije moguće gledati. 

Autori serije Trey Parker i Matt Stone na Twitteru su objavili "službenu ispriku Kini". "Poput NBA-a, pozdravljamo kineske cenzore u svojim domovima i srcima. I mi više volimo novac od slobode i demokracije. A Xi uopće ne nalikuje na Winnieja Pooha. Živjela velika Komunistička partija Kine. Neka vam jesenska žetva bude plodonosna! Je li sad sve u redu, Kino?", tvitali su autori. 

Dio o NBA ligi odnosi se na američkog trenera Daryla Morey koji je nedavno izazvao kontroverze pošto je na Twitteru podupro prosvjednike u Hong Kongu. Ubrzo su se oglasili iz NBA-a, ističući da žale zbog Moreyeva tvita, a zvijezda Rocketsa, igrač James Harden je napisao: "Ispričavamo se. Mi volimo Kinu".

I Morey je kasnije napisao da je u međuvremenu "čuo i razmotrio drukčija stajališta o tom pitanju".

08.10.2019. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno