« Život
objavljeno prije 5 mjeseci i 14 dana
UPS!

Trenutno je najgore vrijeme za sezonsku depresiju

Promjena vremena i raniji zalasci sunca mogu dovesti do zimskog bluesa ili sezonske depresije

Pazite na sebe!
Pazite na sebe! (Arhiva)
Više o

depresija

,

sezonski afektivni poremećaj

,

sezonska depresija

Analiza tvrtke za savjetovanje o mentalnom zdravlju Thriveworks navodi da će, prema trendovima internetskog pretraživanja, sezonska depresija dosegnuti svoj vrhunac u drugom tjednu studenog, što je upravo sada.

"Pretraživanja sezonskog afektivnog poremećaja ove godine su za 33.34 posto veća nego 2021. i 2.44 posto veća nego lani", navodi Thriveworks.

Promjena vremena i raniji zalasci sunca mogu dovesti do zimskog bluesa ili sezonske depresije, koja se medicinski naziva sezonski afektivni poremećaj ili skraćeno SAD. Prema Klinici Cleveland, od tog stanja pati 10 do 20 posto odraslih.

Koji su simptomi SAD-a?

Najčešći simptomi sezonskog afektivnog poremećaja su gubitak interesa za aktivnosti u kojima inače uživamo, gubitak libida, problemi s koncentracijom, povećan apetit (osobito za ugljikohidratima) i pospanost.

Muškarci imaju dvostruko veću vjerojatnost da će razviti simptome, a nedavno izvješće pokazalo je da su oni koji žive u Škotskoj, Sjevernom Walesu i Londonu najosjetljiviji zbog manje količine izravne sunčeve svjetlosti koju dobivaju. Simptomi se mogu pojaviti kod ljudi svih dobi, uključujući djecu.

Kako se liječi sezonski afektivni poremećaj?

Nacionalni institut za izvrsnost u području zdravstva i skrbi (NICE) kaže da sezonski afektivni poremećaj treba liječiti kao i druge vrste depresije - kognitivno-bihevioralnom terapijom. Oboljeli koriste i komore za fototerapiju. Pomaže i manji unos alkohola te povećana konzumacija tamne čokolade, masne ribe, banana, tamnog mesa, avokada i orašastih plodova. Ako živite u dijelovima svijeta s manje sunčevih zraka, mogu pomoći i dodaci vitamina D.

Sve u svemu, pazite na sebe ovih dana...

16.11.2023. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.11.2023. 15:58
    Najbolje je zjvjet s prirodom
Novi komentar
nužno
nužno