« Život
objavljeno prije 10 mjeseci i 14 dana
HMMM...

Trebamo li više surađivati?

Živimo jedni uz druge te u najpoželjnijim državama za život u Europi, imali smo i zajedničku povijest, zašto onda ne surađujemo i više?

Uvijek je dobro surađivati...
Uvijek je dobro surađivati... (Arhiva)
Više o

suradnja

,

Sanela Dropulić

Slovenija i Hrvatska nedavno su se našle u vrhu najpoželjnijih država za život u Europi. O čemu više možete pročitati OVDJE

Možda tako ne misli dio stanovnika obiju država, ali sigurno da je razloga za ovu laskavu titulu koju je dodijelilo jedno medijsko istraživanje, jako puno.

Stoga je i futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr provela istraživanje u 2021. i prvom dijelu 2022. godine na temu Slovensko - hrvatskih odnosa, a u susret drugoj po redu bilateralnoj poduzetničkoj manifestaciji Dan Slovenije u Hrvatskoj - danu za poslovne suradnje i povezivanje, Varaždinske Toplice, 10. 05. 2023. od 10 do 14 sati. (organizatora Grada Varaždinskih Toplica i poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku, nekadašnji Ženski poduzetnički centar o kojemu više možete pogledati OVDJE)

Slovenija i Hrvatska žive zajedno u Europskoj Uniji, a ponekad se čini kao da su razdvojene cijelim kontinentima. Slovenija i Hrvatska se dobro poznaju, ali se često čine kao da se ne razumiju. Slovenci o građanima Hrvatske misle da su dobri u nogometu, da imaju predivno more, da imaju odlične pjesme (Olivera obožavaju, a tko ne bi). Građani Hrvatske o Slovencima misle da su odlični gosti na našem moru te uvijek dobro došli, da imaju lijepu i očuvanu državu, čija je priroda zadivljujuća te da vole odlaziti na skijanje u Sloveniju - ističe dio rezultata istraživanja futurologinja Sanela Dropulić, napravljenog u cilju promocije i održavanja drugog po redu Dana Slovenije u Hrvatskoj. (više o ovom istraživanju šaljemo u novim press informacijama tijekom travnja i svibnja)

Na Danu Slovenije u Hrvatskoj očekujemo više od 200 poduzetnica i poduzetnika, kao i onih koji to žele biti iz svih krajeva Slovenije i Hrvatske, a s ciljem da u uvjetima koji nas poslovno i egzistencijalno okružuju iznađemo najkvalitetnija rješenja za uspješno poslovanje, prodaju, odnose s klijentima, plasman proizvoda i usluga...

Gospodarstva Slovenije i Hrvatske zajedno čine 1 posto BDP-a Europske Unije (podaci EUROSTAT) čime više nego zorno pokazujemo kako tek zajedno i u međusobnoj suradnji možemo ostvariti očekivane tržišne rezultate.

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Zagrebu neprekidno teži jačanju već inače odlične gospodarske suradnje između Slovenije i Hrvatske. Obje države međusobno su među najvažnijim gospodarskim partnerima s robnom razmjenom koja je prošle godine uz 35% rast premašila 7,4 milijarde eura. U stalnom je porastu i razmjena usluga. Slovenija i Hrvatska jedna su drugoj i najvažniji investitori: čak svaki treći euro slovenskih stranih investicija uložen je u Hrvatskoj i skoro svaki drugi euro hrvatskih investicija u Sloveniji. Sve više jača i prekogranično obavljanje usluga i sve je više prekograničnih projekata. Slovenci sa skoro 10% udjela spadamo i među najvažnije partnere na tržištu hrvatskog turizma. Veleposlanstvo pozdravlja inicijativu poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku za organizacijom 2. Dana Slovenije u Hrvatskoj te u njoj rado surađuje. Događaj dokazuje odličnu bilateralnu suradnju također i na poduzetničkoj razini, a posebice naglašava značenje ženskog poduzetništva i ujedno je važan katalizator poslovne suradnje.
Dobrodošli i vidimo se na 2. Danu Slovenije u Hrvatskoj, u Varaždinskim Toplicama, 10. svibnja 2023. godine - izjavio je veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj Gašper Dovžan.

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što će Grad Varaždinske Toplice, grad prijatelj poduzetništva biti domaćin drugog po redu bilateralno poduzetničkog susreta Dan Slovenije u Hrvatskoj koji će se održati 10. 05. u kongresnoj dvorani Minerva Varaždinske Toplice. Budući da se nalazim na čelu jednog prekrasnog malog grada, u kojem živim i kojeg živim, a s druge strane svoj radni vijek sam provela na realnom sektoru, moje zadovoljstvo time je još veće jer su prepoznate te male, a zapravo velike vrijednosti koje zajednički vode istom cilju. Rastu, razvoju i napretku poduzetništva i lokalne zajednice, kako kod nas, tako i u nama prijateljskoj i uvijek otvorenoj za suradnju u mnogim poljima, pa tako i u gospodarstvu - Republike Slovenije. Jer jedino tako kroz zajedničku suradnju možemo razviti mnogo projekata i dobrih rezultata, te pozitivnu i zdravu budućnost za sve nas - ocijenila je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica.

Valores kompanija sa sjedištem u Ljubljani te u Zagrebu drugi puta sudjeluje na bilateralno poduzetničkoj manifestaciji Dan Slovenije u Hrvatskoj, Sretni smo da možemo svoja iskustva, ideje, kao i sadržaje koje baštinimo na oba tržišta, podijeliti na ovoj manifestaciji te da možemo i naučiti i od slovenskih i od hrvatskih sudionika nešto dodatno za još bolji i kvalitetniji tržišni nastup. Izazovna su vremena, koja traže odlučna i kvalitetna rješenja, a siguran sam da je ova manifestacija jedan od tih. Povezivanje, suradnja i prije svega uzajamnost djelovanja posebice sada kada više nema niti granice između Slovenije i Hrvatske, dolaze sve više do izražaja te sam sretna da kompanija kojoj sam na čelu može biti dio tih angažiranih i poduzetnih bilateralnih aktivnosti - izjavila je Irena Linasi, CEO Tim Valores Ljubljana i CEO Gold Valores Zagreb.

Po drugi puta sudjelujemo na Danu Slovenije u Hrvatskoj, a koji je prilika za razmjenu iskustva, učenje i umrežavanje poduzetnika. Jer poduzetnici uvijek imaju što reći jedni drugima i potpuno se razumiju; bilo da se radi o onima koji tek sada kreću u poduzetništvo, bilo da se o radi o onima s dugim poduzetničkim iskustvom, bilo da se radi o naglom usponu, o propasti i ponovnom dizanju iz pepela. Sve je to normalno na  poduzetničkom putu. Vidimo se u Varaždinskim Toplicama - poručila je Darinka Bistrović, direktorica tvrtke Didacta Advance doo iz Čakovca.

Na Danu Slovenije u Hrvatskoj sudjeluje i Milena Pleško iz Ljubljane, vlasnica tvrtke AGLAIA organiziranje srečanj d.o.o., prvi puta kao sudionica, ove godine i kao predavačica, s obzirom da kao izniman poznavatelj međuljudskih odnosa stiže i na hrvatsko tržište i među buduće hrvatske klijente.

Predavat ću o odnosima u današnje vrijeme. Kako smo se mi ljudi, a time i naši odnosi, promijenili dolaskom moderne tehnologije. O zamkama i izazovima današnjih odnosa. Znamo li slušati i biti saslušani? Odnos prema sebi i prema drugima. Kakav odnos imate prema sebi i prema sebi? Govorit ću o strahovima i formulama ljubavi. Ne gubite život u potrazi za pravom osobom. Želim na hrvatsko tržište prenijeti mogućnosti za još više ljudi, svijest i mogućnost pronalaska prave osobe te mogućnosti edukacije i nadogradnje znanja o rješavanju naših emocionalnih čvorova koji nas vežu i oduzimaju životnu energiju i zamagljuju nam pogled stvarnog svijeta - ističe Milena Pleško, slovenska stručnjakinja za matchmaking i povezivanje samaca.

Za uspješnu slovensku tvrtku s bogatom tradicijom poslovanja radi na hrvatskom tržištu poduzetnik Filip Babli iz Osijeka.

Na Danu Slovenije u Hrvatskoj predavat ću o vinariji Radgonske Gorice, koju predstavljam na hrvatskom tržištu. Radgonske Gorice su vodeći brend pjenušaca u Sloveniji te mi je cilj da se tome približimo i u Lijepoj našoj. Smatram da je vrijeme da hrvatsko tržište prepozna našu kvalitetu koja se u Radgonskim goricama njeguje već 171 godina - približio je ovaj poduzetnik iz Osijeka. 

21.04.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno