« Život
objavljeno prije 1 godinu
SAVJETI

Što se ne nosi u novčaniku?

Gubitak ili krađa novčanika može biti prilično frustrirajuća situacija, no da biste to lakše podnijeli, stručnjaci savjetuju da neke stvari nikada ne držite u novčaniku.

Neke stvari se jednostavno ne nose u novčaniku...
Neke stvari se jednostavno ne nose u novčaniku... (Arhiva)
Više o

novac

,

račun

,

novčanik

Novčanik je prva stvar koje se mašite kad krenete van... a jednako tako, prvo se mašite za njega kad mislite da vas je netko opljačkao... i obično ste u pravu.

E pa onda, kad vam baš nije novčanik na prvom mjestu, pazite što nosite u njemu kako ne bi bilo još i više problema kad ga izgubite ili vam ga netko mazne....

Ključevi - iako se čini prilično zgodnim držati ključeve u novčaniku, to baš nije sigurna opcija, osobito jer u novčaniku držite i dokumente na kojima je navedena vaša adresa pa lopovi vrlo lako doći do vašeg doma. "Ako izgubite novačanik, morate onda promijeniti i brave na vratima pa će trošak biti dosta veći", navodi Wayne Bechtol, viši porezni računovođa.

Kreditne kartice - ako nosite kreditnu karticu sa sobom u novčaniku, veća je šansa da ćete potrošiti više novca nego što ste planirali. AKo je ostavite kod kuće, lakše ćete paziti na svoju potrošnju. Osim toga, ako nosite više kartica, novca i dokumenata sa sobom, novčanik može izgledati prilično napuhnuto, a tako postaje privlačna meta lopovima.

Lozinke - ovo je vjerojatno mnogima očigledno i samo po sebi jasno, no i dalje neki drže važne lozinke, PIN-ove kartica ili alarma u novčaniku. "Nemojte to činiti, nemojte lozinku zapisati ni na papir. Čuvanje popisa vaših lozinki, PIN-ova ili alarmnog koda u novčaniku veliki je rizik za identitet, što lopovu olakšava krađu", savjetuje King. Bolja opcija je da koristite upravitelj lozinki jer su takve aplikacije puno sigurnije.

Računi - Brandon King, osnivač tvrtke Home Security Heroes, navodi da biste trebali prestati držati račune u novčaniku jer upravo putem njih se mogu izvući informacije o transakciji, podaci o bankovnom računu ili navikama kupnje. "Vješt prevarant može upotrijebiti vaše račune da nazove tvrtku koja vam je izdala kreditnu karticu i dobije više informacija o vašem računu", navodi King.

Dakle, budite oprezni, jaako oprezni...

22.04.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno