« Ekosfera
objavljeno prije 7 mjeseci i 1 dan
ENERGIJA

Treba povećati snagu vjetroelektrana

Svjetski sektor proizvodnje struje iz energije vjetra mora instalirati značajne dodatne kapacitete da bi se ograničio rast temperature na Zemlji, pokazuje izvješće Globalnog vijeća za energiju vjetra (GWEC)

Treba ih biti više
Treba ih biti više (Arhiva)
Više o

energija

,

vjetroelektrana

Nastavi li se sadašnjim tempom, instalacija novih kapaciteta neće biti dovoljna da se do sredine stoljeća emisija štetnih plinova svede neto na nulu, unatoč rekordna 93 gigavata instalirana u 2020. godini, što je 53 posto više nego u godini ranije, priopćio je GWEC u četvrtak.

Tri četvrtine novih kapaciteta instalirano je prošle godine u Kini i SAD-u, zahvaljujući garantiranim otkupnim cijenama struje i poreznim olakšicama za proizvođače, koje su nadjačale pandemijsku krizu.

Svijet mora svake godine instalirati najmanje 180 gigawata novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra da bi temperatura rasla manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijske razine, upozorili su u GWEC-u.

Da bi se emisija do 2050. svela neto na nulu, treba instalirati do 280 gigavata godišnje, dodaju.

"Naše trenutne tržišne procjene pokazuju da će se u sljedećih pet godina instalirati 469 GW novih vjetroelektrana", rekao je Ben Backwell, izvršni direktor GWEC-a, što znači da u prosjeku nedostaje 86 gigavata kapaciteta godišnje.

U sljedećih pet godina najviše bi novih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra trebalo biti instalirano u azijsko-pacifičkoj regiji, predvođenoj Kinom, procjenjuje GWEC.

Vlade bi trebale eliminirati birokraciju i ubrzati postupak izdavanja dozvola i povećati ulaganja u distribucijske mreže, luke i drugu infrastrukturu kako bi stvorile uvjete za ubrzano povećanje kapaciteta vjetroelektrana, poručuju iz udruge.

Ukupni globalni kapacitet vjetroelektrana sada iznosi 742 GW i pomaže svijetu da izbjegne emisiju više od 1,1 milijardu tona ugljičnog dioksida godišnje, odnosno godišnju emisiju Južne Amerike.

26.03.2021. 13:40:00
Novi komentar
nužno
nužno