« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
ZANIMLJIVO

Treba pokazati suze, to je dobro za vas

Plakanje reflektira hrabrost te daje do znanja da je riječ o autentičnoj osobi koja će radije pokazati svoje osjećaje nego trpjeti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

plakanje

,

suze

,

vrste suza

Ljudi na suze gledaju kao na znak slabosti i senzibilnosti, no plakanje na veoma pozitivan način djeluje na naše tijelo. Stručnjaci čak tvrde kako su suze prirodna obrana tijela protiv hormona stresa.

Također, psiholozi smatraju kako je plač dobra i zdrava pojava te tvrde da nam služi kao obrambeni mehanizam jer, kada počnemo plakati, dijelom zaboravimo na ono teško što doživljavamo zbog zauzetosti plakanjem.  

Nadalje, plakanje smanjuje stres te osobe koje se na taj način oslobađaju emocija, brže i jasnije sagledavaju situaciju koja im je prvotno i natjerala suze na oči te se lakše  nose s teškim životnim situacijama. 

Osim što poboljšava zdravstvenu sliku ljudi, plakanje reflektira hrabrost te daje do znanja da je riječ o autentičnoj osobi koja će radije pokazati svoje osjećaje nego trpjeti kako bi se prikazala jačom nego što jest, ali i osobi koja prihvaća svoju ranjivost i osjećajnost.

Postoji li razlika između suza isplakanih zbog različitih razloga? 

Fotografkinja Rose-Lynn Fisher je u jednoj veoma stresnoj životnoj fazi odlučila istražiti postoji li razlika između suza isplakanih zbog tuge, radosti i nasjeckanog luka. Predstavila je nekoliko oblika suza: suze promjene, nade, ponovnog susreta, sjećanja, suze svršetaka i početaka, smijeha i oslobađanja.  

Kemijskom analizom je shvatila kako postoje tri osnovna tipa suza: bazalne, refleksne i emotivne.

Bazalne održavaju vlažnost i sprječavaju isušivanje oka. Refleksne nastaju kao odgovor na razne iritacije (prašinu, luk, dim), dok emotivne suze nastaju od tuge, boli, ali i radosti i smijeha. Istraživači su u takvim suzama pronašli adrenokortikotropni hormon iz čega su zaključili da emotivne suze služe za čiščenje organizma od stresnog hormona. 

Stoga, sljedeći put kada poželite zaplakati, nemojte se sudzdržavati zbog mogućih reakcija okoline. Pokazat ćete svima da ste jaka i hrabra osoba, ali usput i držati zdravlje na prvom mjestu. 

29.08.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno