« Život
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SVE JE U VIJUGAMA

Tražite idealan posao? Skenirajte mozak i nađite odgovor

Zaboravite intervjue, testove i savjetnike, jer bi skeniranje mozga uskoro mogla biti najbolja metoda pronalaska idealnog posla

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

posao

,

karijera

,

profesija

,

ambasador dobre volje

Neuroznanstvenici su sve bliže mogućnosti određivanja nečijih talenata samo prema promatranju površine mozga. Naime, mozak se polako mapira kako bi se pojedina područja povezala s određenim vještinama i znanjem.

Tzv. psihometrična procjena, također može pokazati koliko ste vješti s rukama i imate li kakvih posebnih talenata. Tijekom posljednjeg istraživanja provedenog na Sveučilištu California, znanstvenici su skenirali mozgove 6000 volontera te usporedili mapu mozga s rezultatima osam kognitivnih testova, kako bi utvrdili postoji li veza između mozga i određenih sposobnosti i vještina.

>> Je li veličina mozga važna za inteligenciju?

Otkrili su kako količina sive i bijele tvari, kao i njihova pozicija, indiciraju koliko ćete biti dobri u zadacima poput matematike, učenja i pamćenja činjenica i brojki itd. Dijelovi mozga koji su izvor inteligencije zovu se Brodmannova područja, i razasuti su po cijeloj njegovoj površini. Oni volonteri koji su imali dobru sposobnost razlučivanja i pamćenja u testovima, imali su velike količine sive tvari u Brodmannovim područjima.

>> 10 mitova o mozgu

Profesor Richard Haier, psiholog koji je vodio istraživanje, objašnjava kako bi se ovo otkriće moglo iskoristiti za određivanje profesije i smjera karijere. "Model nečije kognitivne sposobnosti i slabosti povezan je s moždanom strukturom, stoga postoji mogućnost da skeniranje mozga dostavi unikatnu informaciju koja bi mogla biti od koristi prilikom traženja idealnog posla."

22.07.2010. 09:59:00
Novi komentar
nužno
nužno