objavljeno 22.07.2010. 09:59:00
SVE JE U VIJUGAMA

Tražite idealan posao? Skenirajte mozak i nađite odgovor

Zaboravite intervjue, testove i savjetnike, jer bi skeniranje mozga uskoro mogla biti najbolja metoda pronalaska idealnog posla

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Neuroznanstvenici su sve bliže mogućnosti određivanja nečijih talenata samo prema promatranju površine mozga. Naime, mozak se polako mapira kako bi se pojedina područja povezala s određenim vještinama i znanjem.

Tzv. psihometrična procjena, također može pokazati koliko ste vješti s rukama i imate li kakvih posebnih talenata. Tijekom posljednjeg istraživanja provedenog na Sveučilištu California, znanstvenici su skenirali mozgove 6000 volontera te usporedili mapu mozga s rezultatima osam kognitivnih testova, kako bi utvrdili postoji li veza između mozga i određenih sposobnosti i vještina.

>> Je li veličina mozga važna za inteligenciju?

Otkrili su kako količina sive i bijele tvari, kao i njihova pozicija, indiciraju koliko ćete biti dobri u zadacima poput matematike, učenja i pamćenja činjenica i brojki itd. Dijelovi mozga koji su izvor inteligencije zovu se Brodmannova područja, i razasuti su po cijeloj njegovoj površini. Oni volonteri koji su imali dobru sposobnost razlučivanja i pamćenja u testovima, imali su velike količine sive tvari u Brodmannovim područjima.

>> 10 mitova o mozgu

Profesor Richard Haier, psiholog koji je vodio istraživanje, objašnjava kako bi se ovo otkriće moglo iskoristiti za određivanje profesije i smjera karijere. "Model nečije kognitivne sposobnosti i slabosti povezan je s moždanom strukturom, stoga postoji mogućnost da skeniranje mozga dostavi unikatnu informaciju koja bi mogla biti od koristi prilikom traženja idealnog posla."

22.07.2010. 09:59:00
http://m.metro-portal.hr/trazite-idealan-posao-skenirajte-mozak-i-nadjite-odgovor/44930/