« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BLISKI ISTOK

Traži se izraelska podrška rješenju s dvjema državama

Međunarodna zajednica mora 'prisiliti' Izrael da ispoštuje svoje obveze.

Saeb Erekat, glavni palestinski pregovarač
Saeb Erekat, glavni palestinski pregovarač (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Bliski istok

,

mirovni pregovori

,

dvojna država

,

međunarodna zajednica

,

PLO

,

Saeb Erekat

,

Amr Mussa

Glavni palestinski pregovarač izjavio je u subotu kako Izrael mora objaviti da podržava rješenje koje predviđa dvije države kako bi se mirovni razgovori nastavili.

Saeb Erekat rekao je da međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak kako bi Izrael ispoštovao svoje ranije preuzete obveze glede rješenja s dvije države, zaustavi aktivnosti naseljavanja i prizna prošle sporazume potpisane s palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO).

Nova desničarska izraelska vlada je za sada slala neodređene poruke o tome u kolikoj će mjeri poštivati ranije preuzete obveze i rješenje s dvjema državama.

O rješenju palestinskog pitanja u subotu su u Ammanu razgovarali i glavni tajnik Arapske lige Amr Mussa i ministri vanjskih poslova šest arapskih zemalja koji su se sastali kako bi ocijenili tijek bliskoistočnog mirovnog proces nakon što je u Izraelu došla na vlast nova vlada.

Erekat je rekao da međunarodna zajednica kao što bojkotira militantnu skupinu Hamas, jer ne priznaje Izrael, mora pod pritisak staviti židovsku državu da ispoštuje svoje obveze.

Do susreta je došlo na poziv jordanskog ministra vanjskih poslova Nassera Judeha kako bi se koordinirala arapska stajališta glede mirovnih pregovora uoči posjeta kralja Abdullaha II. Washingtonu, rekli su izvori bliski sastanku. Datum posjeta jordanskog kralja SAD-u još nije određen.

Na sastanku sudjeluju ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Katara, Palestinskih vlasti i Libanona. (hina/metro-portal)

11.04.2009. 15:46:02
Novi komentar
nužno
nužno