« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
prosvjedi

Otkazan summit u Pattayi zbog nereda prosvjednika

Pattaya u izvanrednom stanju, svi državnici su hitno evakuirani zbog općeg kaosa.

(Getty Images)
Više o

neredi

,

ostavka premijera

,

izvanredno stanje

,

prosvjedi na Tajlandu

,

summit azijskih zemalja

,

evakuacija državnika

,

kaos u Pattayji

,

zabrana okupljanja

Azijski susret na vrhu koji se održava u Pattayji, u Tajlandu, odgođen je na neodređeno vrijeme zbog jakih nereda koje su uzrokovali razjareni prosvjednici, a u gradu i okolici proglašeno je izvanredno stanje, objavila je tajlandska vlada.

"Sve sjednice se odgađaju", rekao je na televiziji glasnogovornik vlade Panitan Wattanayagorn, dodajući da je u pitanju "sigurnost čelnika" 16 zemalja jugoistočne Azije koji sudjeluju na summitu.

Ti su se čelnici morali brzo evakuirati helikopterom, kako navode službeni izvori i agencija France Presse.

Premijer Abhisit Vejjajiva, čiju ostavku traže prosvjednici, odmah je izjavio na televiziji da je u Pattayji i u susjednoj pokrajini Chonburi proglašeno izvanredno stanje, što redarstvenim snagama daje šire ovlasti. Zabranjena su okupljanja više od pet osoba.

"Vlada se brine za čelnike koji će napustiti Tajland", rekao je Abhisit. "Stanje je iznimno teško. Vlada je odlučila uvesti izvanredno stanje u Pattayji i u Chonburiju", dodao je.

Tisuće "crvenih košulja" - kako se nazivaju pristaše bivšeg premijera u egzilu Thaksina Shinawatre - nadjačale su snage sigurnosti i u subotu iza podneva upale u elitni hotelski kompleks u kojem se odvijao summit.

Stanje je u subotu dodatno pogoršao dolazak "modrih košulja", pristaša vlade, na mjesto prosvjeda koji su bili naoružani batinama i bocama. Oni su se sukobili sa "crvenim košuljama", pri čemu su ozlijeđene najmanje tri osobe, kako je objavila vlada.

Sastanak na vrhu istočne Azije okupio je deset zemalja članica Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN, Indonezija, Malezija, Tajland, Filipini, Singapur, Brunej, Mianmar, Kambodža, Laos, Vijetnam) te predstavnike Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Australije i Novog Zelanda. Na skupu se trebalo razgovarati o trgovini, gospodarstvu i regionalnoj sigurnosti. (hina/metro-portal)

11.04.2009. 11:13:07
Novi komentar
nužno
nužno