« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
HGU

Traju problemi s autorskim pravima

Hrvatska diskografska unija (HDU) upozorila je u utorak da Hrvatskoj prijeti tužba suda Europske unije zbog kašnjenja u prenošenju Direktive o autorskom i srodnim pravima u nacionalno zakonodavstvo

Više o

EU

,

autorska prava

,

HGU

,

direktiva

Riječ je, smatraju, o neispravnoj implementaciji Direktive u Zakon koja je protuustavna.

Prijedlog nacrta novog Zakona, kojeg je Vlada izglasala, uvodi retroaktivnost u primjenu te je izvan okvira Europske direktive, ističu iz HDU.

„Ne razumijemo na osnovu koje EU Direktive se donosi retroaktivni zakon s kompromisima te kome se točno ide na ruku. Nismo sigurni da je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek svjesna mogućih posljedica i tko će na njih odgovarati kada se naruši kredibilitet Hrvatske u Europskom parlamentu. Upozoravali smo na manipulacije ministrice koja nam do danas, već više od mjesec dana, nije odgovorila na apel pa je još jednom ovim putem pozivamo i tražimo odgovore na sedam pitanja iz Apela za istinu", priopćuju iz HDU-a.

Ocjenjuju kako je prijedlog nacrta novog Zakona „suprotan svim praksama i pravnim pravilima", te da država intervenira u privatnopravne odnose između glazbenih izdavača i izvođača.

Iz HDU-a napominju da Hrvatska glazbena unija pozvala izvođače da ne nasjedaju na te obmane, no "jasna je njihova namjera, ali i ciljevi".

10.08.2021. 12:21:00
Novi komentar
nužno
nužno