« Film
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca

Trainspotting - pogled u prošlost

Pisac Irvine Welsh napisat će roman u kojem će obuhvatiti živote Rentona i Sick Boya prije ovisnosti

Filmska adaptacija romana proslavila je glumce Ewana McGregora i Johnnyja Leeja Millera
Filmska adaptacija romana proslavila je glumce Ewana McGregora i Johnnyja Leeja Millera
Više o

Trainspotting

,

Irvine Welsh

Kada je ‘Trainspotting’ prije 15 godina eksplodirao na književnoj sceni, njegov utjecaj bio je snažan kao i heroin koji ubrizgavaju likovi iz romana. No, za obožavatelje koji su se pitali kako to da su Renton i Sick Boy odabrali drogu umjesto života, posla i televizije, uskoro će sve biti otkriveno.

Irvine Welsh planira napisati prequel (prethodnik) svog kultnog romana. Priča će pratiti mladog Rentona i Sick Boya, odnosno otkriti kako su od mirnih dječaka postali ovisnici i alkoholičari.

Treći nastavak

Očekuje se kako bi roman mogao biti objavljen iduće godine, a bit će to treći dio priče. Welsh je 2002. godine objavio nastavak ‘Trainspottinga’ pod nazivom ‘Porno’ u kojem su dva glavna lika pokrenula posao s filmovima za odrasle. Novi roman će se fokusirati na putovanje dvaju likova koje su u filmu predstavila dvojica tada nepoznatih glumca, Ewan McGregor i Jonny Lee Miller.

PrethodnikIrvine Welsh planira napisati prequel (prethodnik) svog kultnog romana. Priča će pratiti mladog Rentona i Sick Boya, odnosno otkriti kako su od mirnih dječaka postali ovisnici. Očekuje se da bi roman mogao biti objavljen iduće godine. 

- Novi roman oslanja se na njihov život prije ovisnosti i  opisuje kako su se njihovo ponašanje i stav promijenili s godinama. Imao sam jako puno materijala koji zbog različitih razloga nisu bili prikladni za prethodne knjige - rekao je Welsh.

‘Trainspotting’ se u Britaniji prodao u više od milijun primjeraka prije no što je ekraniziran. Film je pomogao glumcima Robertu Carlyleu, McGregoru i Milleru u karijeri. Budući da je McGregor već ranije odbio ulogu u ‘Pornu’, vjerojatno je kako neće biti zainteresiran za adaptaciju novog Welshovog romana.

Fonetski dijalekt

Ian Rankin, autor Inspektora Rebusa, izjavio je da priča ima umjetnički potencijal.

- Ne znate odakle likovi dolaze pa postoji potencijal da to bude istraženo. Postoji jako dobar komercijalni razlog za roman i logično je kako su Welshu ti likovi prirasli srcu - rekao je.  Aaron Kelly, lektor engleskog jezika na Sveučilištu u Edinburghu smatra kako je Welsh upotrijebio fonetski dijalekt, što je prema njemu najveća snaga ‘Trainspottinga’. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
17.03.2008. 21:52:46
Novi komentar
nužno
nužno