« Film
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
FILMOVI

Tko je pokupio BAFTA-e ove godine

Trijumfirao je njemački film "Na zapadu ništa novo". Nijedan film s neengleskog govornog područja - nije osvojio toliko nagrada britanske akademije

Nagrade su otišle...
Nagrade su otišle... (Arhiva)
Više o

nagrade

,

BAFTA 2023

Njemački remake antiratnog Remarqueova klasika "Na zapadu ništa novo" pomeo je konkurenciju na dodjeli nagrada BAFTA-e u 7 glavnih kategorija, među kojima: za najbolji film, adaptirani scenarij i režiju.

- Film smo snimali u Češkoj, većinski s češkom ekipom, zemlji koju su Nijemci napali dva puta. Također, radili smo s mnogo Francuza, Nijemaca, Austrijanaca, s austrijskim glumcem Felizom Kammererom. Hvala vam, bez vas, filma ne bi bilo. I engleskim filmašima, čiji su se djedovi borili u ratu. I danas je rat - u Ukrajini. Za 5 dana je godišnjica. A heroja nema, ni u jednom ratu, rekao je redatelj filma Edward Berger.

Uz Zlatni globus za najbolju mušku ulogu, Austin Butler - koji glumi Elvisa - sada ima i kipić Bafte.

- Ne mogu dovoljno zahvaliti obitelji Presley. Hvala vam na ljubavi, potpori i dijeljenju uspomena na pravog Elvisa. Nadam se da sam vas učinio ponosnimna, rekao je.

Cate Blanchett za ulogu dirigentice optužene za zlostavljanje u filmu Tar dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu.

- Svake godine fascinantne idiosinkrastične izvedbe ženskih uloga razbijaju mit o monolitičnom doživljaju žena, kazala je.

Irski hit o dvojici posvađanih prijatelja na otoku u blizini irske obale osvojio je nagradu za najbolji britanski film, obje sporedne glumačke kategorije i originalni scenarij.

- Irska, Brando, ovo je za vas i za mog sina, za moju majku, i svu djecu iz tog dijela zemlje koja sanjaju da mogu uspjeti u svijetu - ovo je za vas, poručio je obitnik nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu Barry Keoghan.

"Navalni", film o zatvorenom ruskom oporbenom političaru Alekseju Navalnom, pobijedio je u kategoriji dokumentarnog filma. Sada preostaju Oscari - za koje su putokaz nagrade Bafta i Zlatni globusi.   

27.02.2023. 14:30:00
Novi komentar
nužno
nužno