« Film
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
ZANIMLJIVO

Tjedan u Kinoteci: Kad topovi utihnu

Tjedan započinje razgovorom o Dini u programu Kontraplan, u ciklusu Okupirani gradovi mogu se vidjeti filmovi inspirirani poraćem, Kultni petak donosi Noćnog portira, a među Novitete stiže Zbornica Sonje Tarokić.

Dina u svim varijentama
Dina u svim varijentama (Arhiva)
Više o

Kinoteka

,

Kad topovi utihnu

Roman Dina Franka Herberta iz 1965. godine u fokus šire javnosti vraćena je nedavnom ekranizacijom Denisa Villeneuvea, no tijekom desetljeća postala je jedan od najprepoznatljivijih multimedijskih fenomena znanstvene fantastike. O nasljeđu Dine bit će govora u novom izdanju Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmovima razgovara iz perspektive srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. U razgovoru će sudjelovati autorica znanstvene fantastike i filozofkinja Riva Zmajoki te Frank Pavich, autor već gotovo pa kultnog dokumentarnog filma Dina Alejandra Jodorowskog (2013), koji će se prikazati na početku tribine. Priča je to o jednom od najboljih filmova koji nikada nisu snimljeni: ambicioznom pokušaju čileanskog redatelja iz naslova da ekranizira Herbertovov klasik, koji je čak i unatoč svojom (ne)slavnom neuspjehu prerastao u jedan od najutjecajnijih projekata svih vremena.

Razgovor će moderirati filmski kritičar i stručnjak za znanstvenu fantastiku Silvestar Mileta, a vodit će se na engleskom jeziku.

Okupirani gardovi: Kad topovi utihnu

Bliži se kraj ciklusa Okupirani gradovi, a sljedeći tjedan dolaze priče o poraću. Otvara ga Pepeo i dijamanti, uzbudljivi križanac drame i trilera smješten u Poljsku na zadnji dan okupacije, a govori o mladiću iz pokreta otpora koji dobiva zadatak smaknuti lokalnog komunističkog vođu. Riječ je o jednom od klasika poljske kinematografije, kojim je Andrzej Wajda pružio eksplozivan i provokativan pogled izazove s kojima se Poljska suočavala nakon Drugog svjetskog rata.

U programu će se moći vidjeti i Trećeg čovjeka, jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih britanskih filmova svih vremena, u kojem je Carol Reed majstorski spojio tradiciju film noira, njemačkog ekspresionizma i poetskog realizma u nevjerojatno zabavan križanac špijunske pustolovine i trilera.

Kultni petak: Noćni portir

Sljedeće izdanje Kultnog petka donosi Noćnog portira Liliane Cavani, intrigantnu priču o ženi koja je preživjela nacistički logor, a koja se upušta u vezu sa svojim tadašnjim ljubavnikom - SS-oficirom Maxom. Predvođen naelektriziranim i zavodljivim nastupima Charlotte Rampling i Dirka Bogardea, Noćni portir jedan je od najkontroverznijih filmova 1970-ih. U vrijeme svoje premijere napadan je kao senzacionalistička (s)eksploatacija strahota holokausta, ali i slavljen kao transgresivno remek-djelo koje sadomazohističke igre moći koristi da bi postavio radikalna pitanja o osobnoj autonomiji i identitetu. No bez obzira koju stranu u ovoj raspravi zauzeli, film Liliane Cavani neupitni je klasik vremena u kojem se kinematografija nije ustručavala pomicati granice, zbog čega je i danas jednako intrigantan i provokativan.

U Kinoteci se prikazuje nedavno restaurirana inačica filma.

Noviteti: Zbornica

Među Novitete stižu dva naslova s aktualnog Zagreb film festivala. Prvi je Zbornica, dugoočekivani debitantski film Sonje Tarokić, koji kroz autentičan portret dinamike školskoga osoblja pruža uvjerljivu satiru hrvatskog društva. S fascinantno razrađenom mizanscenom, dinamičnom kamerom, pametnim humorom te nadahnutom glumačkom ekipom, Zbornica je film koji ćete dugo pamtiti! Film je nagrađen posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Sa ZFF-a stiže i Čovjek koji je prodao svoju kožu, drama tuniskog redatelja Kaouthera Bena Hanije o mladom imigrantu iz Sirije koji svoju kožu preda renomiranom umjetniku. Inspirirana radom kontroverznog belgijskog umjetnika Wima Delvoyea, ova gorka satira umjetničkog svijeta bila je nominiran za Oscara za najbolji strani film, a Yahyi Mahayniju u Veneciji je donijela nagradu za najboljega glumca.

Novosti u Novitetima zaključuje Francuska depeša, nova komedija osebujnog američkog redatelja Wesa Andersona, a na repertoaru se prikazuje i Toma Dragana Bjelogrlića, Južni vjetar: Ubrzanje Miloša Avramovića i Pali anđeli Wonga Kar-waija.

Matineja: Encanto: Naš čarobni svijet

Encanto: Naš čarobni svijet novi je animirani film studija Disney, a govori o neobičnoj obitelji Madrigal, koja živi skrivena u magičnoj kući u planinama Kolumbije u divnom i šarmantnom mjestu zvanom Encanto. Junakinja filma je djevojčica Mirabela, koja će morati spasiti svoju obitelj od iznenadnih nevolja. Uz vrhunsku animaciju i nadahnutu sinkronizaciju, riječ je o još jednom nezabilaznom naslovu za najmlađe filmofile.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi, Kontraplan i Kultini petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. 

22.11.2021. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno