« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PREVENCIJA

Tjedan je pažnje na poremećaje prehrane

Prvog tjedna u veljači upozorava se na poremećaje prehrane djece i mladih, posebice na anoreksiju, bulimiju, ali i pretilost

(Wikipedia)
Više o

pretilost

,

anoreksija

,

prehrana

,

bulimija

,

tjedan pažnje na poremećaje prehrane

Radi upozoravanja javnosti na sve veći problem poremećaja prehrane hrvatske mladeži, poglavito na anoreksiju i bulimiju te potrebu za njihovom prevencijom, zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje tradicionalno u prvom tjednu veljače organizira Tjedan pažnje na poremećaje prehrane, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Stručnjaci procjenjuju da u Hrvatskoj od 50.000 do 90.000 mladih boluje od nekog poremećaja prehrane, najčešće anoreksije i bulimije, bolesti koje ostavljaju teške posljedice na organizam, naglasila je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić-Vukičević.

Istaknukla je da želja za osjećam prihvaćenosti od okoline vodi mlade prema mršavljenju, a velik trag ostavlja i utjecaj modne industrije.

Zamjenica gradonačelnika pozvala je djecu, mladež i njihove roditelje u kazalište Malu scenu na predstavu "Ana i Mia" koja govori o anoreksiji i bulimiji, a za neke škole predstava će biti besplatna.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar najavio je mogućnost da od jeseni počnu razmišljati o sufinanciranju zdravih obroka u školama.

Voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Marina Kuzman tvrdi kako se u Hrvatskoj na godinu hospitalizira oko 200 muškaraca i oko 400 žena, većina zbog problema s pretilošću - 190 muškaraca i 250 žena, te stotinjak osoba zbog anoreksije i 20-ak zbog bulimije.

Također je rekla da je među djevojkama s normalnom tjelesnom težinom samo njih 40 posto zadovoljno, a ostale misle da su predebele pa ih je od 16 do 20 posto na dijeti.

Mr. Orjena Žaja-Franulović iz Klinike za pedijatriju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica istaknula je da se svake godine u posljednjih nekoliko godina hospitalizira od 80 do 90 djece oboljele od poremećaja prehrane, i to najčešće adolescenata, a najmlađa pacijentica imala je četiri godine. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 17:13:19
Novi komentar
nužno
nužno