« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Nova strategija

Tisuće marinaca spremno za napad na Talibane

Oko 9.000 marinaca počet će završne pripreme za razmještaj na jugu Afganistana i napade na talibanska uporišta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

talibani

,

marinci

Ovo marinsko pojačanje bit će prvo koji će ući u Afganistan u sklopu nove Obamine strategija vođenja rata u toj zemlji. Oni će udvostručiti američke snage u južnoj pokrajini Helmandu, što će poslužiti kao ključni ispit za afganistansku vladu predsjednika Hamida Karzaija i protuterorističku strategiju generala Stanleyja McChrystala, zapovjednika snaga SAD i NATO-a u Afganistanu.

"Prve postrojbe koje će otići tamo bit će marinci. Mi nastojimo predvidjeti odluku, a očekuju nas i neke prilično teške borbe", rekao je zapovjednik marinskog korpusa general James Conway u subotu u Afganistanu.

Marince bi već u veljači trebalo slijediti oko tisuću američkih vojnih instruktora za obuku afganistanske vojske i policije, rekli su dužnosnici. Nove snage neće početi s razmještajem prije nego Obama objavi novu strategiju u govoru u vojnoj akademiji u West Pointu, u državi New York. Očekuje se da će revidirani plan uključivati postupni razmještaj 30.000 do 35.000 dodatnih vojnika, u idućih 12 do 18 mjeseci, navodi Washington Post.

Postupni razmještaj potaknut je djelomice manjkom infrastrukture u Afganistanu, ali i mogućnošću otkazivanja dijela pojačanja ako Karzaijeva vlada ne ispuni ciljeve iskorjenjivanja korupcije i brige za vlastiti narod, rekli su dužnosnici Bijele kuće.

Pojačanje bi trebalo istisnuti Talibane

Obama će prve rezultate očekivati iz pokrajine Helmand, mjestu nekih od najtežih borbi u ovoj godini. Početkom godine u nju je poslano oko 10.000 marinaca koji su uspjeli istisnuti talibane iz nekoliko većih gradova i nakon duljeg vremena vratiti afganistansku vojsku i policiju u to područje.

Američka ofenziva ipak nije uspjela potisnuti talibane iz gradova kao što je Mardžah, s oko 50.000 stanovnika, koji je ostao glavno središte trgovine opijumom u središnjem Helmandu.

Zapovjednici marinca ne sumnjaju da će dodatnih 9.000 vojnika istisnuti Talibane iz njihovih uporišta u Helmandu. Međutim, brine ih odgovor vlade u Kabulu za koju izgleda da će osigurati samo 60 posto od snaga potrebnih za napad na Mardžeh, navodi list.

Karzai je ranije ove godine intervenirao da zaustavi američko-afganistanski napad na taj grad, jer su se stanovnici žalili na brojne civilne žrtve. Predstojeći napad pokazat će i njegovu spremnost da udari na svoje saveznike povezane s proizvodnjom opijuma, rekli su američki dužnosnici. Zabrinutost izaziva i pitanje mogu li afganistanska vlada i američka vojska ispuniti agresivne nove ciljeve za afganistansku vojsku i policiju iz nove Obamine strategije.

Novi planovi administracije, koji će vjerojatno dobiti snažan naglasak u Obaminu govoru u utorak navečer, pozivaju na rast afganistanske vojske na oko 134.000 vojnika do listopada 2010., četiri godine ranije nego u prvotnom planu. Da bi ispunilo taj cilj, afganistansko ministarstvo obrane mora dovesti oko 5.000 novaka mjesečno i dramatično smanjiti osipanje postojećih bataljuna.

Afganistanski vojnici i policajci nedavno su dobili 40-postotnu povišicu plaće, no još je prerano da se vidi hoće li to riješiti problem s novačenjem, rekli su američki dužnosnici. "Ta ih je povišica izjednačila s onim što nude talibani", rekao je visoki američki časnik u Kabulu za The Washington Post. (hina/metro-portal)

29.11.2009. 10:01:07
Novi komentar
nužno
nužno