« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Kako je počelo

SAD prešutno odobrile bijeg Bin Ladena iz Tora Bore?

Odluka američke administracije da ne pošalje dovoljno snaga u afganistanske planine Tora Bora 2001. ključni je neuspjeh na početku borbe s Al-Kaidom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

terorizam

,

Osama bin Laden

,

Al Qaida

,

Tora Bora

Uoči objave nove strategije za Afganistan predsjednika Baracka Obame i njegove najave da će nakon osam godina rata "dovršiti posao" u toj zemlji, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata John Kerry od senatskih je službi naručio izvješće o epizodi specijalnih snaga u Tora Bori 2001., piše u nedjelju The New York Times.

"Uklanjanje čelnika Al-Kaide s ratišta prije osam godina ne bi uklonilo svjetsku ekstremističku prijetnju", zaključuje se u izvješću odbora. "No, odluke da se otvore vrata za njegov bijeg u Pakistan omogućile su Bin Ladenu da iskrsne kao moćna simbolična figura koja nastavlja privlačiti stalni dotok novca i nadahnjivati fanatike diljem svijeta".

Izvješće okrivljuje neuspjeh iz 2001. za "polaganje temelja za današnju dugotrajnu pobunu talibana i unutarnju borbu koja sada ugrožava Pakistan".

U operacijama kod Tora Bore, planinskog područja poznatog po brojnim špiljama na istoku Afganistana, skromne američke snage za specijalne operacije i časnici CIA-e, zajedno s afganistanskim saveznicima, bili su suočeni s oko tisuću boraca Al-Kaide koje je vodio Bin Laden.

Izvješće odbora nedvojbeno zaključuje da su Bin Laden i njegov zamjenik Ajman al-Zavahri, tada bili u kompleksu špilja, koje je Bin Laden koristio još u vrijeme borbe protiv sovjetskih snaga. Ocjenjuje se da se angažiranjem većih snaga tada moglo ukloniti ne samo Bin Ladena i njegova zamjenika, već i mulu Omara, vođu talibana koji i danas vodi njihov pokušaj povratka na vlast.

I u ovom izvješću, kao i u nekim ranijim, krivnja za oklijevanje sa slanjem većih snaga, pripisuje se generalu Tommyju Franksu, tada najvišem američkom zapovjedniku u Afganistanu i ondašnjem ministru obrane Donaldu Rumsfeldu, koji s brojnijim snagama nisu željeli isprovocirati nezadovoljstvo Afganistanaca.

Pozivajući se na slabo poznatu povijest operacije Tora Bora objavljenu 2007. u zapovjedništvu specijalnih snaga, senatsko izvješće navodi da je u njoj sudjelovalo manje od 100 pripadnika američkih snaga, koji nisu mogli blokirati Bin Ladenov bijeg u Afganistan. U izvješću se navodi da su Amerikanci plaćali lokalnim seljacima da im pomognu u borbi, dajući im GPS uređaje i govoreći im da pritisnu prekidač kada vide borce ili oružje. Koordinate bi potom bile poslane američkim izviđačima, koji bi na osnovu njih zatražili zračne udare. Sve skupa nedovoljno da se ukloni šef najveće terorističke mreže na svijetu. (hina/metro-portal)

29.11.2009. 09:36:20
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    29.11.2009. 12:14
    mislim da je ovo zanimljivija vijest, guglaj: flight 77 hijack impossible ... naime da bi ste ušli u kokpit aviona morate stisnuti gumb i otvoriti vrata... a to zabilježi kompjuter... najnovija nezavisna istraga podataka pokazuje kako vrata za vrijeme 'otmice' aviona koji je navodno udario u Pentagon nisu bila otvarana...
Novi komentar
nužno
nužno