« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
studija

Tijekom poroda godišnje umre dva milijuna beba i majki

Najteža situacija je u južnoj Aziji i Africi gdje je siromaštvo surova stvarnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

porod

,

smrt bebe

,

smrt pri porodu

,

majka i beba

,

trudnoća komplikacije

Više od dva milijuna beba i majki umre na godinu diljem svijeta zbog komplikacija pri porodu, stoji u izvješću objavljenom u utorak.

Studija je objavljena na svjetskom kongresu Međunarodne federacije ginekologa i porodničara u Capetownu. Kongres se održava svake tri godine.

Istraživanje su vodili organizacija Save the Children, Zaklada Gates i Sveučilište John Hopkins, a proveli stručnjaci iz desetak zemalja.

Studija je pokazala da se godišnje milijun djece rađa mrtvo, a još 904.000 umre neposredno nakon poroda. Oko 42 posto od 536.000 slučajeva smrti majki također se događa pri porodu, stoji u izvješću.

Na Afriku i južnu Aziju otpada 75 posto takvih slučajeva, što znači da od smrti pri porodu u tim dijelovima svijeta umire više djece nego od malarije ili zaraze HIV-om.

Jedan od glavnih uzroka toga problema je siromaštvo. Dok u bogatim zemljama žene rađaju uz pomoć osposobljenog osoblja, u siromašnima si to mogu priuštiti samo rijetke žene.

Većina smrtnih slučajeva događa se u zabačenim, seoskim područjima bez liječnika i medicinskih sestara. U svijetu je osam milijun liječnika, ali samo milijun njih radi u zemljama gdje umire najviše beba, pokazalo je izvješće.

Čak 60 milijuna od ukupno 136 milijuna poroda diljem svijeta obavi se izvan bolnica, dok tek svako peto dijete u Africi porodi osposobljeno medicinsko osoblje, pokazalo je istraživanje. (hina/metro-portal)

06.10.2009. 18:01:22
Novi komentar
nužno
nužno