« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Tijekom 2007. prije pete godine života umrlo 9,2 milijuna djece

Dvomjesečna Bakale iz Etiopije možda uspije izbjeći najsramotniju statistiku modernog svijeta.
Dvomjesečna Bakale iz Etiopije možda uspije izbjeći najsramotniju statistiku modernog svijeta. (AFP)
Više o

UNICEF

,

glad

,

Afrika

,

mortalitet djece

Tijekom 2007. u svijetu je prije pete godine života umrlo više od devet milijuna djece, što je neznatno manje u odnosu na 2006., no i dalje ostaje ogroman jaz između bogatih i siromašnih zemalja, posebno u Africi, stoji u UNICEF-ovu izvješću.

Napori da se promovira dojenje, cijepljenje i odgovarajuće mjere protiv malarije pomogle su da se smrtnost djece u proteklih godinu dana smanji sa 9,7 milijuna na 9,2 milijuna, posebno u odnosu na 1990., kada je bilo čak 12,7 milijuna umrlih.

"Od 1960. globalni mortalitet djece ispod pet godina pao je za više od 60 posto, a trend pada nastavlja se", izjavila je direktorica UNICEF-a Ann Veneman.

Uočena su poboljšanja u Južnoj Americi, na Karibima, u središnjoj i istočnoj Europi, na područjima bivšeg Sovjetskog Saveza i u nekim dijelovima Azije, no smrtnost djece u dobi ispod 5 godina i dalje je iznimno visoka u subsaharskoj Africi, gdje ih većina umire od AIDS-a. "Na subsaharsku Afriku 'otpada' godišnje gotovo polovina od 9,2 milijuna umrle djece, prema podacima UNICEF-a. (HINA)

11.09.2008. 19:40:30
Novi komentar
nužno
nužno