« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

"Reporteri bez granica" podupiru agenciju Betu

Traži se sloboda medija i neovisnost uredništva

Osnivač i predsjednik RSF-a, Robert Menard
Osnivač i predsjednik RSF-a, Robert Menard (AFP)
Više o

Radovan Karadžić

,

Reporteri bez granica

,

RSF

,

Beta

,

neovisnost medija

Međunarodna udruga za zaštitu slobode medija "Reporteri bez granica" (RSF), sa sjedištem u Parizu, u četvrtak je poduprla beogradsku novinsku agenciju Betu, koja je pod svakodnevnim pritiskom pristaša haaškog optuženika Radovana Karadžića, te je RSF zatražio jamstvo za neovisnost i uređivačke slobode agencije.

RSF u priopćenju ocjenjuje potpuno neprihvatljivim svakodnevne upade Karadžićevih pristaša u Betine prostorije i podupire Betin zahtjev policiji da ju zaštiti od prosvjednika koji su nezadovoljni Karadžićevim uhićenjem te od Bete zahtijevaju da objavljuje njihova priopćenja.

"Uznemiravanje i zastrašivanje Betinih zaposlenika potpuno je nedopustivo. Neovisnost i uređivačka sloboda medija moraju biti zajamčene u Srbiji", navodi RSF u priopćenju i dodaje da Beta nije "propagandno sredstvo na platnom popisu skupina za pritisak".

U priopćenju se uz ostalo navodi da je skupina Karadžićevih pristaša prvi put nasilno upala u Betine prostorije 30. kolovoza i da od tada pritisci ne prestaju te da su jednog dana nasilnici čak fotografirali novinare i druge zaposlenike te agencije.

"Pozivamo srbijanske vlasti da poduzmu potrebne mjere i spriječe te osobe da uđu u prostorije Bete te da ih osiguraju", ističu u priopćenju "Reporteri bez granica". (HINA)

11.09.2008. 18:54:32
Novi komentar
nužno
nužno