« Život
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
HMM

Testovi inteligencije zapravo su beskorisni

Znanstvenici su utvrdili da previše pojednostavljujemo mozak testovima inteligencije koji su daleko od realnih

Mozak je presložen da bi se izrazio jednom brojkom
Mozak je presložen da bi se izrazio jednom brojkom (Wikipedia)
Više o

Emocionalna inteligencija

,

Socijalna inteligencija

,

inteligencija

,

inteligencija djece

,

test inteligencije

,

IQ

Testovi inteligencije uvukli su se u svakodnevicu na mala vrata, tako da su postali sastavni dio gotovo svakog intervjua za posao, procedure godišnjeg ocjenjivanja radnika i slično. No, najopširnije istraživanje ikad provedeno o inteligenciji pokazalo je da su zapravo potpuno beskorisni.

Istraživanje je obuhvatilo nekoliko tisuća ispitanika koji su morali riješiti 12 testova koji su zahtijevali pažnju, rasuđivanje, pamćenje i planiranje. Uz to, istraživači su analizirali podrijetlo ispitanika, a sve je to dovelo do rezultata da inteligencija zapravo ovisi o tri faktora, verbalnim vještinama, kratkoročnom pamćenju i rezoniranju. 

Ipak, ta tri faktora nisu međusobno povezana, tako da dobar rezultat u jednom od njih ne garantira dobre rezultate u ostala dva. 

Ispitujući kako dijelovi mozga ispitanika reagiraju u tijeku rješavanja testova, znanstvenici su zaključili da su uobičajeni testovi inteligencije prejednostavni, kao i da je inteligencija bitno složenija pojava koja se ne može objasniti samo jednim brojem. 

Istraživanje je obuhvatilo nekoliko tisuća ljudi iz svih krajeva svijeta, različitih godina, vjeroispovjesti i kulture, kako bi rezultati bili što reprezentativniji. Zaključak je jednostavan - rezultati testova inteligencije ne govore zapravo ništa o vašoj općoj inteligenciji, pa se preporučuje da prestanemo pojednostavljivati jedan tako složen organ kao što je mozak.

23.12.2012. 10:25:00
Novi komentar
nužno
nužno