« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
NAPOKON

Testira se cjepivo protiv klamidije

Klamidija se smatra jednom od najopakijih spolnih bolesti današnjice jer u većini slučajeva zaražena osoba nema nikakve simptome, a može izazvati neplodnost

Posao se privodi kraju...
Posao se privodi kraju... (Shutterstock)
Više o

klamidija

,

cjepivo

Spolno prenosivom bakterijom klamidijom godišnje se zarazi više od 130 milijuna ljudi. U Hrvatskoj službeno između 600 i 800, s tim da bi stvaran broj mogao biti znatno veći, jer nema prvotnih simptoma zaraze. Opaku bakteriju moglo bi se iskorijeniti jedino s pomoću cjepiva, a na dobrom putu je dansko-britanska ekipa znanstvenika.

U Hrvatskoj se registrira do 800 slučajeva zaraze klamidijom godišnje - u Danskoj 33 tisuće. U udruzi za spolni odgoj u Kopenhagenu svjesni su takozvane "skrivene epidemije".

- Naša klinika ima više posla nakon praznika, pogotovo nakon festivalske sezone, kada nam na savjetovanje dolazi više mladih ljudi, kaže Lene Stavngaard iz organizacije "Seks i društvo".

Klamidija se smatra jednom od najopakijih spolnih bolesti današnjice jer u većini slučajeva zaražena osoba nema nikakve simptome, a može izazvati neplodnost.

Danska verzija Imunološkog zavoda - Državni institut za serume - u suradnji s Britanskim kraljevskim koledžem razvio je cjepivo protiv klamidije do razine da se može testirati na ljudima.

- To je za nas veoma važno. Kulminacija onoga na čemu smo dugo radili, zadovoljan je znanstvenik instituta Statens Serum Frank Follmann.

Počeli su 2004., a prije nekoliko godina u bakteriji su otkrili protein koji je prepoznat kao njezina slaba točka. Cjepivo napada taj protein. Dosad su cijepili 35 žena koje su zatim navodno razvile posebna antitijela u krvi i vaginalnim tekućinama, pri čemu nisu bile otkrivene ozbiljnije nuspojave.

- Najveći uspjeh bio bi da iskorijenimo klamidiju. To je naš glavni cilj, zaključuje znanstvenik Follman.

Naglašava se da je cjepivo još u ranoj fazi testiranja. Tek treba ispitati štiti li on žene od infekcija izvan laboratorijskih uvjeta, u stvarnom životu.

18.08.2019. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno