« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ZAPADNA VIRDŽINIJA

Teška eksplozija u rudniku ugljenja odnijela 25 života

Uzrok eksplozije nije poznat, no pretpostavlja se da je riječ o metanu; spasilačke ekipe tragaju za preživjelima

(Getty Images)
Više o

smrt rudara

,

Upper Big Branch

,

rudnik ugljena

,

Virdžinija

,

mina

,

Massey Energy

U eksploziji koja se u ponedjeljak dogodila u podzemnom rudniku ugljena Upper Big Branch u američkoj saveznoj državi Zapadna Virdžinija, poginulo je najmanje 25 rudara, objavile su u utorak lokalne vlasti.

Spasilačke ekipe stigle su u utorak do udaljenog rudnika tvrtke Massey Energy, Upper Big Branch, rekao je Kevin Stricklin, ravnatelj savezne Uprave za sigurnost rudnika.

"Moramo što prije doći do preživjelih", rekao je Stricklin.

On je kazao kako se dužnosnici nadaju da su rudari koji su preživjeli eksploziju uspjeli doći do zatvorenih komora u kojima ima dovoljno hrane, vode i kisika da mogu preživjeti nekoliko dana.

Uzrok eksplozije nije poznat, no pretpostavlja se da je riječ o metanu, jer se radi o uljenokopu u kojemu je i prije bilo manjih nesreća uzrokovanih nepravilnom ventilacijom metana, kazali su dužnosnici.

Spasilačke ekipe pronašle su dokaze da su se rudari koristili zalihama kisika iz spremišta u rudniku, rekao je Stricklin.

Zabrinuti članovi obitelji odvedeni su u upravnu zgradu tvrtke Massey, vlasnika rudnika, gdje je novinarima zabranjen pristup, izvijestio je MSNBC.

Posljednjih su godina savezni inspektori izrekli tvrtki Massey više od 382,000 dolara kazni zbog kršenja propisa za ventilaciju rudnika, te za gomilanje zapaljive ugljene prašine i neodgovarajuću vatrogasnu opremu. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 09:11:35
Novi komentar
nužno
nužno