« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NAJVEĆA KAZNA

Američko ministarstvo prometa traži rekordnu kaznu za Toyotu

Iz dokumenata proizlazi da je Toyota znala za probleme s papučicama gasa još od rujna 2009

(Getty Images)
Više o

Toyota Prius

,

papučica gasa

,

opoziv Toyota

,

Toyota tužbe

Ministarstvo prometa Sjedinjenih Država objavilo je u ponedjeljak da traži 16,4 milijuna dolara kazne protiv japanskog autoproizvođača Toyote zbog propusta da pravodobno obavijesti regulatorna tijela u SAD-u o problemu sa zaglavljivanjem papučice gasa.

Riječ je o najvećoj kazni koju je ikada izrekla američka Uprava za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA) protiv nekog proizvođača automobila.

"Sada imamo dokaz da Toyota nije ispunjavala svoje zakonske obveze," izjavio je ministar prometa Ray LaHood. "Što je još gore, oni su svjesno, mjesecima skrivali opasni kvar od američkih  js/butler/tiny_mce/plugins/youtube/langs/en.js?nocache=51901" type="text/javascript"> dužnosnika, ne poduzimajući mjere za zaštitu milijuna vozača i njihovih obitelji", istaknuo je La Hood.

Proizvođači automobila zakonski su dužni obavijestiti NHTSA u roku od pet radnih dana ako pronađu neki sigurnosni nedostatak. Ta savezna agencija je objavila da je po dokumentima utvrdila kako je Toyota znala za probleme s papučicama gasa još od rujna 2009.

Ministarstvo prometa je objavilo da je Toyota propustila obavijestiti NHTSA za najmanje četiri mjeseca.

Toyota je krajem siječnja u SAD-u opozvala oko 2,3 milijuna automobila i kamioneta zbog zaglavljivanja papučice gasa. (hina/metro-portal)

06.04.2010. 07:22:55
Novi komentar
nužno
nužno