« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
RICHARD HOLBROOKE:

Terorizam prijeti SAD-u, Indiji i Pakistanu

Dvije posvađane nuklearne sile i 'svjetski policajac' kao moderator.

Richard Holbrooke
Richard Holbrooke (Corbis)
Više o

SAD

,

Indija

,

Afganistan

,

terorizam

,

Pakistan

,

Richard Holbrooke

,

New Delhi

,

Al-Kaida

Američki izaslanik Richard Holbrooke otputovao je u utorak iz New Delhija, gdje je završio svoju južnoazijsku turneju ocjenom da su Sjedinjene Države, Indija i Pakistan "izložene istoj prijetnji" terorističkih organizacija.

"Prvi put u 60 godina, od vaše neovisnosti, Indiji, Pakistanu i Sjedinjenim Državama prijeti isti neprijatelj koji je izravna prijetnja našim vladama, prijestolnicama i narodima", rekao je Holbrooke nakon razgovora s indijskim ministrom vanjskih poslova Pranabom Mukherjeeom.

Američki izaslanik za Pakistan i Afganistan prošlog tjedna boravio je u Islamabadu i Kabulu u misiji prikupljanja informacija u okviru novog pristupa predsjednika Baracka Obame u ratu protiv talibana i Al Kaide.

Obama je najavio nov pristup u ratu protiv talibana koji baze imaju uz baze Al Kaide u plemenskim zonama sjeverozapadnog Paksitana.

New Delhi smatra Pakistan "epicentrom terorizma" u svijetu i optužuje pakistanske obavještajne službe za umiješanost u terorističke napade na Mumbai krajem studenoga sa 174 žrtava.

Islamabad je priznao prošlog tjedna da su atentati djelomice bili planirani na njegovu tlu i počeo suđenje osmorici organizatora, od kojih su šest već u pritvoru.

New Delhi želi međutim da Pakistan uništi sve terorističke infrastrukture na svome teritoriju. (hina/metro-portal)

17.02.2009. 14:21:57
Novi komentar
nužno
nužno