« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
KOMPLIKACIJE U PAKISTANU

NATO zabrinut zbog sporazuma Pakistana i islamista

Za 80 posto civilnih žrtava u akcijama ISAF-a odgovorni su Talibani, tvrde iz NATO-a.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Pakistan

,

talibani

,

šerijatski zakon

,

Svat

,

Pešavar

,

James Appathurai

NATO je u utorak izrazio zabrinutost jer je Pakistan s islamistima potpisao sporazum o uvođenju islamskog zakona u dolini Svatu, ali i odlučnost da na najmanji broj svede broj civilnih žrtava u Afganistanu, optuživši pobunjene talibane da se civilima koriste kao ljudskim štitom, objavile su agencije.

Pakistan je, nastojeći oslabiti talibansku pobunu u dolini Svatu, u ponedjeljak dopustio vladi Sjeverozapadne granične pokrajine (NWFP) da u Pešavaru s islamistima potpiše sporazum o uvođenju islamskog zakona.

"Sve bi nas jako zabrinula situacija u kojoj bi ekstremisti dobili utočište", izjavio je glasnogovornik NATO-a James Appathurai, govoreći o Svatuu, dolini samo 130 kilometara udaljenoj od glavnog grada Islamabada. U njoj je 2007. izbila pobuna i ona je i danas pod nadzorom ekstremista.

NATO predvodi međunarodne snage (ISAF) koje se bore protiv pobunjenih talibana u Afganistanu i Appathurai je rekao kako ne zna hoće li sporazum otežati taj zadatak.

"Nema sumnje da je to razlog za zabrinutost", rekao je.

NATO ne sumnja u spremnost pakistanske vlade i predsjednika Asifa Alija Zardarija, čiju su suprugu Benazir Buto ubili ektremisti, na borbu protiv terorizma no unatoč neupitnosti namjera pakistanskih vlasti, činjenica je da to područje jako stradava zbog ekstremizma.

Govoreći o Afganistanu, najavio je kako je Sjevernoatlantski savez odlučan u namjeri da na najmanju moguću mjeru svede civilne žrtve. "U to neka nitko ne dvoji", rekao je.

Glasnogovornik je rekao da podatci ISAF-a za 2008. procjenjuju broj civilnih žrtava, stradalih zbog djelovanja njegovih snaga, na 97. U operaciji "Trajna sloboda" poginulo je između 130 i 150 civila, a još 987 ubili su pobunjenici.

"Drugim riječima, talibani i njihovi saveznici odgovorni su za 80 posto civilnih žrtava i ne čine baš ništa da bi ih smanjili", rekao je Appathurai.

"Oni se bore u civilnim područjima i povlače se u njih, pa i kad snage NATO-a nenamjerno uzrokuju žrtve, postoji razlog za to. A razlog je taj da talibani vrlo često guraju civile u opasnost", rekao je glasnogovornik.

Povećanje broja civilnih žrtava postalo je krajnje osjetljivo pitanje za afganistansku vladu i predsjednika Hamida Karzaija, kao i za njegove odnose s NATO-om.

Appathurai je rekao kako će se o tome vjerojatno razgovarati na neslužbenom sastanku ministara obrane članica NATO-a potkraj ovog tjedna u Krakowu, kojem će nazočiti i afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Vardak i posebni izaslanik UN-a za Afganistan Kai Eide. (hina/metro-portal)

17.02.2009. 19:45:40
Novi komentar
nužno
nužno