« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
EHHH...

Termoelektrane i dalje ubijaju

Termoelektrane na ugljen na području zapadnog Balkana nastavljaju ozbiljno ugrožavati okoliš u zemljama te regije nakon što su u razdoblju od 2018. do 2020. prouzročile preuranjenu smrt najmanje 19 tisuća osoba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

termoelektrana

,

umiranje

,

smrt

Termoelektrane na ugljen na području zapadnog Balkana nastavljaju ozbiljno ugrožavati okoliš u zemljama te regije, ali i Europske unije nakon što su u razdoblju od 2018. do 2020. prouzročile preuranjenu smrt najmanje 19 tisuća osoba od čega više od 10 tisuća u državama Unije. 

Zaključak je to iznesen u novom izvješću koje su ovog tjedna na zajedničkoj mrežnoj stranici objavile udruge za zaštitu okoliša CEE Bankwatch Network i Centar za istraživanje energije i čisti zrak (CREA).

Države Europske unije i dalje su glavni kupci izvezene električne energije koja je proizvedena u termoelektranama na zapadnom Balkanu no ona predstavlja svega 0,3 posto ukupne potrošnje struje čija proizvodnja istodobno predstavlja izvor gotovo polovice onečišćenja zraka na europskom kontinentu.

Od toga je, prema izračunima analitičara ovih organizacija, na tlu EU-a u prethodne tri godine od posljedica onečišćenja zraka iz termoelektrana umrlo 10.800 osoba dok ih je na zapadnom Balkanu umrlo 6500.

Samo 2020. termoelektrane na ugljen u BiH, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i na Kosovu emitirale su dva i pol puta više sumpornog dioksida (SO2) nego sve druge takve elektrane koje još djeluju na području EU-a. Istodobno su u zrak ispustile 1,6 puta više čestica prašine nego što je to bilo predviđeno nacionalnim planovima za smanjenje štetnih emisija (NERP) za razdoblje od 2018. do 2020.

Ukupni trogodišnji troškovi koje pogođene države imaju zbog onečišćenja zraka procijenjeni su na 25,3 do čak 51,8 milijardi eura.

08.09.2021. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno