« Znanost
objavljeno prije 7 godina
WOW!

Teorija Velikog praska nastala je u 13. stoljeću?

Nevjerojatni britanski biskup je još u trinaestom stoljeću udario temelje znanstvene misli na Oxfordu i razradio teoriju koja je ista kao teorija Velikog praska

Čudnovati biskup od Lincolna, Robert Grosseteste
Čudnovati biskup od Lincolna, Robert Grosseteste (Wikipedia)
Više o

Veliki prasak

,

Robert Grosseteste

,

nastanak svemira

Robert Grosseteste, britanski duhovnik i mislilac iz srednjeg vijeka, ujedno i biskup od Linkolna još prije sedam stoljeća je objavio teoriju nastanka svijeta koja se gotovo do detalja slaže s teorijom Velikog praska.

Nakon što su znanstvenici sa Sveučilišta Durham krenuli u detaljno istraživanje materijala koje je ovaj fascinantan um ostavio za sobom, u nekim su spisima pronašli nevjerojatne sličnosti s najkompleksnijim objašnjenjima podrijetla i prirode svemira koja je u zadnje vrijeme iznjedrila moderna fizika. 

>> Što je postojalo prije Velikog praska >>

Grosseteste je objašnjavao nastanak svemira iz jedne točke svjetlosti koja je bila spoj forme i materije i nakon toga se širio do današnjih dimenzija.

>> Bog nije bio potreban za Veliki prasak, kaže Stephen Hawking >>

Što je još luđe, kad su njegove proračune znanstvenici stavili u računalni model, dobili su skup uređenih svemira koji vrlo podsjeća na modernu ideju multiverzuma koju podržava sve veći broj fizičara. .

17.07.2014. 17:03:00
Novi komentar
nužno
nužno