« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
ODLIČNO

Telemach smanjuje svoj ugljični otisak

Sva energija koju Telemach koristi dolazit će iz obnovljivih izvora – vjetroelektrane u Obrovcu

Bit će stvarno zeleni...
Bit će stvarno zeleni... (Arhiva)
Više o

ugljični otisak

,

Telemach

Telemach je s Petrolom potpisao ugovor o kupovini zelene energije čime će 100 posto električne energije koju troši dolaziti iz obnovljivih izvora, točnije iz vjetroelektrane u Obrovcu. Zahvaljujući tome Telemach stječe certifikat koji dodjeljuje HROTE (Hrvatski operator tržišta energija) za jamstvo podrijetla električne energije. Riječ je o elektroničkoj ispravi koja se izdaje za električnu energiju proizvedenu u postrojenju koje koristi obnovljivi izvor energije.

Prelaskom na obnovljive izvore energije Telemach želi dati svoj doprinos očuvanju okoliša, održivom poslovanju i smanjivanju ugljičnog otiska te podržati europski zeleni plan koji ima za cilj stvoriti moderno, učinkovito i konkurentno europsko gospodarstvo, kao i eliminirati neto emisije stakleničkih plinova do 2050. S tim je ciljem Europska komisija donijela niz prijedloga kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990.

Kao zagovaratelj digitalizacije koju snažno potičemo implementacijom najnaprednijih širokopojasnih mreža, Telemach se zalaže za stvaranje održivog okruženja koje će spremno odgovoriti na brojne izazove pred nama. U skladu s time usmjereni smo i na smanjivanje ugljičnog otiska te korištenje zelenih izvora energije koji tome doprinose pa smo sretni što možemo biti dijelom pozitivnih promjena koje će s vremenom rezultirati sve većom ekološkom osviještenošću i poboljšanjem zdravlja budućih generacija", izjavio je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemach Hrvatska.

Iako će spomenuti prijedlozi za smanjenje emisije stakleničkih plinova biti usvojeni tek 2023., a Hrvatska ima dvije godine za njihovo usvajanje na nacionalnoj razini, Telemach je već sada odlučio krenuti sa svojom zelenom tranzicijom čime želi potaknuti i cjelokupnu poslovnu zajednicu. Telemach ujedno želi ukazati i na prilike koje ona nosi i u kontekstu podizanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva te osiguravanja stabilne tranzicije na održivo i energetski neovisno gospodarstvo koje će unaprijediti živote svih građana. 

27.01.2022. 18:52:00
Novi komentar
nužno
nužno