« Kultura
objavljeno prije 11 sati i 8 minuta
OSVRT

Tekući kolori Petera Weisza

Prije svega, riječ je o apstraktnim kompozicijama fluktuirajućih izrazito kolorističkih formi, u ulju i akrilu, na platnu ili papiru različitih formata, od posve malih do velikih

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Ako promotrimo opus autora koji više desetljeća predano radi na svom opusu, ne obazirući se na aktualna i pomodna gibanja, u većini slučajeva možemo zaključiti kako je riječ o osebujnom, specifičnom autorskom djelu.

Tako je i u slučaju slikara Petera Weisza, suvremenog umjetnika iznimnog ugleda, autora kompleksnog opusa i redovnog izlagatelja u brojnim svjetskim galerijama i muzejima.

Weisz se dotakao snažnije niza motiva koji su postali i njegov karakteristični zaštitni znak.

Prije svega, riječ je o apstraktnim kompozicijama fluktuirajućih izrazito kolorističkih formi, u ulju i akrilu, na platnu ili papiru različitih formata, od posve malih do velikih.

Pa i danas, slikar se rado i s mnogo energije okreće tim tekućim oblicima, koji se svaki čas mijenjaju, transformiraju se na platnu u seriji tekućih kolora, živahnih boja u sudaru i izmicanju, u pomalo kaotičnom svijetu.

Element života, vitalnost motiva itekako se osjeća u ovom ciklusu, svijet koji živi iako omeđen veličinom platna, strukturira se po svojim tajnovitim ali vidljivim načelima.

Gibanje, gibanje, nezaustavljivo kretanje temelj je svake kompozicije u ovom ciklusu tekućih kolora, neravnomjerno ali stalno pomicanje.

Ciklus tekućih kolora Petera Weisza sjajan je primjer likovnog istraživanja i ostvarenja značajnih rezultata umjetnika.

Piše: Miroslav Pelikan
22.09.2024. 10:16:00
Novi komentar
nužno
nužno